Home

Achtergrond 350 x bekeken

Spray voor verdoofd castreren

Scharrelvarkenshouder Henk Schellekens verdooft een big met de verdovende spray Biopharsol voordat deze gecastreerd wordt.

De injecties veroorzaakten hogere uitval. Hij gebruikt het middel op advies van zijn veearts. De methode bevalt goed. "De castratie stelt niets meer voor, 24 uur later is de wond dicht." Het middel is officieel nog niet toegelaten, en is ook niet opgenomen in het onderzoek naar methoden. Foto William Hoogteyling

Een Vietnamese boer in de noordelijke provincie Phu Tho legt een bootje in het water om de schade op te maken. Een verdronken varken is aan wal gehaald. Vietnam kampte de afgelopen dagen met de tropische storm Kammuri, overstromingen en aardverschuivingen. Vandaag is het gestopt met regenen. Volgens de autoriteiten zijn minstens honderd mensen omgekomen door het noodweer en worden er nog ongeveer vijftig vermist. Honderden huizen en duizenden hectares landbouwgrond zijn verwoest. Foto ANP

De CR9090 Elevation maaidorser van New Holland heeft in acht uur 451,2 ton tarwe geoogst, met pieken tot 78 ton per uur. Dat betekent een nieuw wereldrecord. Dat meldt de trekkerfabrikant. Het vorige record uit 1990 stond op 358,09 ton in acht uur. Naast graan oogstte de CR Elevation 387 ton stro. Foto: TNMFT

Jonge bezoekers van het maisdoolhof van de familie Meijerman uit Steenderen lopen drie biggen tegen het lijf. Dit jaar is het tweede jaar dat de veehouders met vleesvarkens en melkvee een maisdoolhof hebben. "We verkochten al milkshake van onze eigen melk en zochten een manier om de mensen op het bedrijf te krijgen." Maïsdoolhoven waren er al wel meer, maar voor zover Meijerman weet zijn er geen doolhoven met dieren. "Er lopen behalve de varkens ook geiten, schapen, kippen en konijnen. De varkens waren eigenlijk bestemd voor onze eigen mesterij." Meijerman hoopt het doolhof nog tot oktober te kunnen laten staan. "Zolang er mensen komen." Foto ANP

De Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer uit Noord-Holland promootte vandaag het natuurvriendelijk baggeren tijdens een demodag. Baggeren met een pomp in plaats van met een dichte bak is beter voor planten langs en beesten in een sloot. Het moet wel vaker gebeuren, omdat je minder diep baggert. Volgens de vereniging is het voor boeren goed inpasbaar. De pomp kost 16.000 euro, boeren uit Noord-Holland kunnen 30 procent subsidie krijgen via het Nationaal Landschap Laag-Holland. Foto Wick Natzijl

Marjolein Oltheten plukt bramen in de boomgaard van Fruitbedrijf De Ring in Oud Sabbinge bij Goes. De oogst van de bramen valt zwaar tegen volgens Harald Oltheten. Ongeveer 40 procent van de oogst heeft last van schimmel of brandschade, als gevolg van zonnebrand. "Ik dacht dat het een goed bramenseizoen was, maar kennelijk zijn er te veel pieken in het weer geweest; te warm en te nat." Door tijdgebrek plaatste Oltheten geen regenkappen over zijn nieuwe perceel bramen. "Daar betaal ik nu de prijs voor. De beschadigde bramen gaan voor 4 euro per kilo naar de industrie, terwijl verse voor 8 tot 10 euro per kilo worden verkocht." Oltheten verwacht tussen de 7.500 en 10.000 kilo te plukken.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.