Home

Achtergrond 601 x bekeken 17 reacties

Snijmais gaat in de vergister

De komst van meer vergistingsinstallaties drijft de prijs van veevoer op.

Omdat nog onvoldoende energiemais wordt geteeld, gaat ook snijmais in de vergister. Nederland telt volgens agentschap SenterNovem nu ongeveer honderd vergisters, met een totaalvermogen van zo’n 100 megawatt. De meeste vergisters werken op basis van co-vergisting (50 procent mais); een handvol gebruikt alleen mais en een even klein aantal gebruikt enkel mest.

Voor een energieproductie van 100 megawatt is uitgaande van covergisting ongeveer 10.000 hectare mais nodig, schat Pyter Hiemstra van SenterNovem. Maar op grond van voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt momenteel slechts 2.000 hectare energiemais geteeld: het CBS heeft nu driekwart van de data voor de Landbouwtelling binnen. Slechts 71 bedrijven zeggen energiemais te telen, op een totaal areaal van 1.500 hectare.

Dat maakt aannemelijk dat er ook snijmais in de vergister gaat; de nieuwe, dure installaties moeten toch draaien. "Ik weet wel zeker dat er snijmais ingaat", zegt Johan Kloosterman uit het Drentse Nieuweroord, die sinds enkele jaren een grote vergister heeft.
René Heelberink van fouragehandelaar Jan Bakker uit Oldebroek noemt de vergisters als een van de oorzaken van de dure snijmais; de prijs in 2007 lag volgens hem 10 tot 15 euro hoger dan in 2006. Door een hogere opbrengst ligt de prijs van snijmais dit jaar lager, verwacht hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  e

  Wat een onzin er gaat helemaal geen 50% mais in. Ik ken 8 vergisters met totaal 15 megawatt waaronder we zelf ook en daar gaat geen ton mais in maar afval granen die niet aan het vee gevoerd mag worden dus Center-Novem is weer eens niet op de hoogte zoals eigenlijk altijd ze roepen maar wat.
  Als er meer koeien gemolken worden zal er ook meer mais moeten zijn en ccm voor de varkens word ook steeds meer gebruikt omdat er veel zetmeel wegvalt voor de productie van bio brandstoffen

 • no-profile-image

  mais

  Wat is nu de bedoeling van deze discussie: De maïs duur praten of goedkoop praten?? Kijkend naar de feiten is er het volgende te zeggen:
  Fieten waardoor prijzen hoger zouden worden:
  Vergisters nemen inderdaad maïs uit de markt maar dit gebeurt vooral in noordelijk nederland waar vele vergisters staan.
  Aanbod vanuit verwerkende industrie neemt af doordat deze steeds efficiënter met afvalstromen omgaan.

  Feiten waardoor prijzen lager zouden worden:
  Voerprijzen liggen op dit moment lager als afgelopen jaar, kijk maar naar de graanprijzen welke sterk onderuit zijn gegaan.
  Er is naar mijn idee meer maïs gezaaid als afgelopen jaren door toegenomen prijzen afgelopen jaar en het lage risico ten opzichte van aardappelen en conserven
  De maïs staat er op dit moment in noord-brabant goed bij met een 15% hogere opbrengstverwachtng als afgelopen jaar.
  Door de toegenomen energieprijzen is het verwerken van snijmaïs tot veevoedergrondstoffen door drogen minder interessant geworden evenals door de gedaalde tarweprijzen.

  al bij al valt er naar mijn idee te zeggen dat er een groter aanbod aan maïs is met hogere opbrengsten maar met meer afnemers. Prijs zal dus wel onderuit gaan met enkele honderden euros ten opzichte van vorig jaar. Maar overaanbod zoals in het verlden is er niet meer.

 • no-profile-image

  Dirk

  Diegene met een vergister zal heus niet het duurste materiaal verbruiken, het moet tenslotte wel wat opleveren. Veel vergisters verwerken voor het vee onbruikbaar materiaal. Om de zaak goed te laten draaien zal er ook wel hoogwaardige grondstof in moeten. Maar dat de prijzen voor grondstoffen hoger worden kan men niet ontkennen. Hoogste tijd om ook de opbrengsten te laten stijgen.
  Vorig jaar kregen wij met hoge graanprijzen direkt een verhoging van de broodprijzen. Alle aan graan verwante produkten werden duurder. Ik ben benieuwd of deze prijzen straks ook weer .

 • no-profile-image

  Jan

  Veluwsboertje heeft waarschijnlijk nog geen mais gekocht,voor 2ha geeft men al €2,75

 • no-profile-image

  Bertje

  Ik wil niks zeggen maar de graanprijzen zitten de laatste week in de lift, en normaliter stijgen de maisprijzen mee.

 • no-profile-image

  veehouder

  De discussie moet niet verzanden in het wel of niet gunnen van een goede maisprijs aan een ander. De markt zal uiteindelijk de prijs bepalen. Wat wel aan de orde is dat de subsidie op bio- energie gewoon niet kan. In ieder geval is deze veel te hoog. Het heeft een markt verstorende werking. Vooral voor de vrije varkens- en pluimveesector is dat zeer kwalijk. Zij moeten uiteindelijk wel de prijs betalen voor deze veel te hoge subsidie. Ook in de melkveehouderij komt gelukkig de discussie opgang om eindelijk de subsidies af te schaffen. Dus dan moet (ook de LTO doet er aan mee) niet elders in de sector weer nieuwe onevenredig hoge subsidies ontstaan.

 • no-profile-image

  Jan

  We zullen er toch echt aan moeten wennen dat b.v. mais en graan "normale" prijzen gaan opbrengen. Stel 1 ha mais ca 13 ton d.s. Koop ergens 13 ton grondstoffen b.v. citruspulp. Citrus zit per 100 kg d.s. zeker niet onder de € 20. Dus 130 x € 20 = € 2600.
  Aan voederwaarde zit dat er dan minimaal in, als je dit zo vergelijkt.

 • no-profile-image

  verder kijken

  Zo gaat ie lekker Piet uit Brabant. Door de vier magen van de koe kan deze juist LAAGwaardig Plantaardig voedsel verteren en gebruiken voor de productie van HOOGwaardig voedsel. Stelling: zonder koeien is er nog minder hoogwaardig voedsel dat nodig is om de mensheid te voeden!
  Groet

 • no-profile-image

  veluwsboertje

  Vorig jaar deed de korrelmais €230,-.
  Nu doet de korrelmais €185,- dit is een
  aanzienlijke daling ,wanneer de snijmais
  een €1400,- opbrengt zal een aanzienlijk deel hiervan in de snijmais verdwijnen.
  De snijmais brengt leuk geld op , maar is
  beslist niet duurder dan vorig jaar.

 • no-profile-image

  tonny hospers

  Jan uit Lunteren ga jij eerst maar eens terug naar school.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nou Pietje, je kunt het ook omdraaien; ik dacht dat de akkerbouw genoeg aan jouw mest had verdiend, zodat de mais wel iets in prijs mag zakken.

 • no-profile-image

  kip

  Waar gaat dat heen met al die mais, en niet te vergeten graan, in die vergisters? Straks wel stroom, maar geen eten meer, of te weinig omdat het in de vergisters moet? Is dat verantwoord omgaan met het rentmeesterschap dat we van God gekregen hebben?

 • no-profile-image

  hans

  Vorig jaar werd hier in deze omgeving zo'n 1400 euro betaald voor goede mais, Dit jaar is er meer gezaaid en er is nu hier voldoende aanbod voor zo'n 1200 - 1300 euro.

 • no-profile-image

  Piet

  Het zou jammer zijn als er hoogwaardig voedsel in een vergister gaat ,maar dat geld ook voor de koe deze heeft vier magen en daar moet ze ook naar gevoerd worden.Maar dat er wel mais in gaat blijkt uit de prijzen van mais deze ligt nu op 16-1800 euro en dan staat het gewas er ook nog overal goed bij .

 • no-profile-image

  hunse

  Mais goedkoper ??????????????????????Als ik de firma Bakker zou zou ik dat ook zeggen als ik nog duizenden tonnen aan moest kopen.
  Weet hij wel hoeveel extra mais er nodig is om al onrendabele vergisters vol te krijgen ?
  Doe er maar gewoon kippemest in !
  of kunnen ze niet rekenen bij de firma Bakker.

 • no-profile-image

  pietje

  laat de markt zijn werk doen en geef de mais niet aan de eerste de beste weg wij als zeugen houder hebben al zoveel weggegeven laat de melkveehouder ook maar eens wat in de buideltasten

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...grappig deze discussies....Plasje vraagt
  zich af...waarom we elkaar de koppen ingooien nu eindelijk duidelijk wordt waar
  de pijn zit....!!! doe er iets mee, maar dan
  wel iets goeds! en voor Kip uit Dorp : ik nodig je uit om met mij 'boodschappen'
  te gaan doen en mijn 'toko uit het slop te halen'want dat goede rentmeesterschap
  dat bedrijf ik al jaren!!!, maar daar kan ik geen kind van aan de kost houden helaas, laat staan personeel, want dat heb ik al naar huis gestuurd!... tot ziens
  in Hardenberg!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.