Home

Achtergrond

Sector: snelle stijging gasprijs is verdacht

De gasprijs is sinds woensdag circa 3 cent opgelopen naar ruim 37 cent.

Bij teelt en adviseurs leidt de snelle stijging tot vraagtekens. LTO Noord Glaskracht sluit manipulatie door gasleveranciers niet uit. Telers zien zich weer geconfronteerd met prijsstijgingen van termijncontracten. De prijsnotering ligt boven de 37 cent. Daarmee is de prijs sneller gestegen dan het tempo waarop de gasprijs de laatste weken terugliep.

Waar de prijs van olie op de wereldmarkt de laatste weken flink daalde, bleef de gasprijs hangen op 35 cent. "De olieprijs daalde sneller dan de TTF-notering", erkent Peter van den Berg, directeur van AgroEnergy. De prijsbeweging is verdacht, stelt hij. "Een grote Noorse leverancier maakte deze week bekend de productie in een productiegebied stil te leggen na een lek in de gasleiding. De prijs is daardoor snel 2 cent opgelopen. Dat is wel heel toevallig op een moment dat de prijs onder een bepaald niveau dreigt te komen."

Hij sluit niet uit dat leveranciers afspraken maken over de volumes in de markt. GasTerra kan de markt niet alleen beïnvloeden, denkt Van den Berg. LTO Noord Glaskracht zinspeelde deze week op de rol van GasTerra in de gasprijsontwikkeling en gebruikte het woord manipulatie. Glaskracht zegt echter geen klacht bij de NMa te willen indienen, zoals in 2006. GasTerra ontkent manipulatie en wijst op vaste formules.

Of registreer je om te kunnen reageren.