Home

Achtergrond 165 x bekeken 4 reacties

Scepsis over Europa neemt toe

Het wantrouwen van de Nederlandse kiezers tegenover Europa is sinds het begin van de jaren negentig aanzienlijk toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In 2006 was 55 procent van de kiezers tegen een verdere Europese eenwording en 26 procent voor, 19 procent was niet voor of tegen. In 1994 waren er nog meer voorstanders (38 procent) dan tegenstanders (30 procent) van een verdergaande eenwording.

Opvallend is dat de jongste groep kiezers (18 tot 25 jaar) juist wel warm loopt voor Europa. Bijna zeven van de tien jonge kiezers (68 procent) gaf twee jaar geleden aan positief te staan tegenover één Europa.

Ook het vertrouwen in het functioneren van de Europese Unie is niet groot bij de Nederlandse kiezers. Slechts 41 procent zegt tevreden te zijn met de democratie in de Europese Unie. In de Nederlandse democratie heeft driekwart van de kiezers vertrouwen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje uit het woud

  snel die corrupte en geldverslindende unie verlaten

 • no-profile-image

  Antonius Johannes Maria

  Meer wantrouwen? Foute conclusie! In 1994 was de EU veel kleiner. Ja zeggen tegen verdere eenwording was toen dus veel logischer. Nu is bijna heel Europa toegetreden en vinden dus meer mensen het welletjes.

 • no-profile-image

  Michiel

  Door verregaande Europese samenwerking is het nationaal inkomen van handelsland Nederland met 10% gestegen. Lidstaten dragen jaarlijks ongeveer 1% van hun nationaal inkomen af aan de EU. In Nederland betekent voor 2007 dat per hoofd van de bevolking 150 € wordt betaald. Wat we voor deze spotprijs terugkrijgen is onbetaalbaar.

 • no-profile-image

  Piet

  Is toch geen verassing hoop ik. Al ons geld dat aan de EU wordt afgedragen gaat naar de bodemloze putten van de oud communistische landen. Dat terwijl we in ons eigen land de touwtje nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.
  Daarnaast is het EU parlement een groot log en met name geld verslindend orgaan waar niets uitkomt. >>>>>>> de conclusie is dan ook STOPPEN met de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.