Home

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Sap heeft effect op werking medicijn

Medicijnen kunnen een andere werking krijgen door grapefruit-, sinaasappel-, en appelsap.

Dat meldt Times Online. Bij het ene sapje verlaagt de werking blijkt uit onderzoek, maar het kan ook gebeuren dat sap de werking verhoogd. Van grapefruitsap was al bekend dat het effect op medicijnen heeft. Uit dit nieuwe onderzoek is gebleken dat bij veel meer sapjes opgelet moet worden. Voor het onderzoek hebben vrijwilligers medicijnen ingenomen met grapefruitsap, water met naringin (een stofje dat de opname van medicijnen kan halveren, wat vooral in citrussappen zit, maar ook in appelsap) en gewoon water.

Wanneer het medicijn met grapefruitsap werd ingenomen, werd het medicijn maar voor de helft opgenomen in het lichaam als met water. Dat kwam door de stof naringin dat de werking van de medicijnen blokkeert. Maar grapefruitsap kan ook de werking van medicijnen verhogen. Dit komt door twee verschillende mechanismen, die elkaar niet opheffen. Volgens de onderzoeker is het verstandig om medicijnen gewoon met water in te nemen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Puzz

    Van het slappmiddels Dormicum is het al sdeert jaar en dag bekend dat het niet met grapefruitsap moet worden ingenomen. En dat wordt al even zoveel jaren op de etiket van de verpakking bijgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.