Home

Achtergrond 308 x bekeken 1 reactie

SPNA steekt geld in akkerbouwproefbedrijven

De Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) gaat investeren in de twee akkerbouwproefbedrijven in Munnekezijl en Nieuw Beerta. De SPNA hoopt zo de winstgevendheid te vergroten.

De SPNA exploiteert het regionaal onderzoekscentrum Ebelsheerd in Nieuw Beerta en Kollumerwaard in Munnekezijl. Volgens bestuursvoorzitter Aike Maarsingh van de SPNA laat de winstgevendheid te wensen over. “He ene jaar is er een klein overschot en andere jaren een klein tekort. Om de onderzoeksinstellingen te behouden moet de winstgevendheid verbeteren.”

De SPNA gaat daarom investeren in de proefbedrijven. Maarsingh kan nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat. “We werken nog aan het investeringsplan. Volgend jaar moet alles klaar zijn.”

De SPNA neemt per 1 september zes mensen in dienst, waarvan drie het managementteam vormen. Maarsingh: “Het managementteam geeft leiding aan de proefbedrijven. Daarnaast heeft elke locatie een eigen bedrijfsleider. De vroegere SPNA-directeur Kees Kristelijn is in goede verhoudingen vertrokken. Er was te veel verschil van inzicht tussen directeur en bestuur.”

Volgens Maarsingh heeft de SPNA ook overwogen om te fuseren met andere organisaties. “We zien echter voldoende perspectief om zelfstandig verder te gaan, mits we investeren in mensen en middelen. De mensen komen per 1 september in dienst. We werken nog aan het plan voor het moderniseren van onze onderzoeksmiddelen en het machinepark. Als proefbedrijf moet je een voorbeeld en een voorloper zijn.”

Maarsingh stelt dat er toekomst is voor de twee proefbedrijven. “Groningen en Noord-Friesland zijn akkerbouwgebieden bij uitstek. Het onderzoek moet daar blijven plaats vinden. Akkerbouwers betalen via de productschapsheffing mee aan onderzoek. Het is goed voor het draagvlak als de akkerbouwers in hun regio met eigen ogen kunnen zien wat er met dat geld gebeurt.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ....enne als SPNA weet HOE HET MOET...
  ....houdt Plasje zich warm aanbevolen
  voor advies....want Plasje heeft wel
  rasjes, maar moest 5 prima poter-
  mannen naar huis sturen...omdat de
  bagagedrager te vol werd...o.a. HPA
  en wat dies meer zij...hebben Plasje
  OPGEVRETEN!....MAAR misschien kan
  Maarsingh of t.z.t. SPNA mij vertellen
  wat ik niet goed gedaan heb.....
  graag reactie!

Of registreer je om te kunnen reageren.