Home

Achtergrond 174 x bekeken

'Rusland moest Zuid-Ossetië en Abchazië erkennen'

Rusland had geen andere optie dan de erkenning van de Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië als onafhankelijke staten.

Dit schrijft president Dmitri Medvedev woensdag in een opiniestuk in de Financial Times.

”Ondanks Russische waarschuwingen stonden westerse landen te trappelen om de illegale onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo te erkennen”, aldus het staatshoofd. ”Wij hebben altijd gezegd dat het daarna onmogelijk zou zijn om tegen de Abchaziërs en de Ossetiërs (en tientallen andere groepen wereldwijd) te zeggen dat niet goed voor hen is wat goed is voor de Kosovo-Albanezen. In de internationale betrekkingen kun je niet een regel hebben voor sommigen en een andere regel voor anderen.”

De etnisch Albanese meerderheid in de Servische provincie Kosovo riep in februari eenzijdig haar onafhankelijkheid uit, in weerwil van een bindende VN-resolutie. Westerse landen gingen desondanks over tot erkenning. Servië en Rusland hekelden een schending van het volkenrecht en de territoriale integriteit van Servië. Het Westen gebruikt nu dezelfde argumenten tegen Moskou voor wat betreft de erkenning van Zuid-Ossetië en Abchazië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.