Home

Achtergrond 164 x bekeken

Rotterdamse haven draait goed eerste halfjaar

In de Rotterdamse haven is in eerste helft van dit jaar 213 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is 7,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam vandaag bekendgemaakt. Ook het bedrijfsresultaat steeg, met 17 miljoen tot 110 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 85 miljoen euro tegen 56 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens president-directeur Hans Smits van het havenbedrijf is dit het beste halfjaarresultaat van de laatste tien jaar. Hij verwacht wel dat de groei in de tweede helft van 2008 afvlakt. Dit als gevolg van de vertraging van de economische groei in vooral Azië en in mindere mate West-Europa.

Vooral de overslag van zogeheten agribulk, granen, zaden en grondstoffen voor veevoer, zat flink in de lift met een stijging van bijna 30 procent. Die toename werd grotendeels veroorzaakt door import als gevolg van tegenvallende oogsten in de Europese Unie in 2007. Ook de overslag van erts en schroot steeg fors als gevolg van de sterke vraag naar staal.

In de haven van Rotterdam werd 11 procent meer ruwe olie overgeslagen. Dat kwam eveneens door een sterke vraag. De meeste groei in de categorie nat massagoed zat in biobrandstoffen, waarvan de overslag is verdubbeld, en plantaardige olie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.