Home

Achtergrond 1 reactie

Reuzenaronskelk gaat vanmiddag bloeien

De reuzenaronskelk in de Hortus Botanicus in Leiden gaat naar verwachting vanmiddag om een uur of drie bloeien.

Dat heeft een medewerker van de Hortus laten weten. Tegen de verwachting in ging de plant zondag niet bloeien, nadat de bloem zich schoksgewijs begon te openen. Zondag waren ongeveer 1300 mensen speciaal daarvoor naar de tuin gekomen. Evenals zondag blijft ook maandag de Hortus Botanicus tot 23.00 uur open.

De grootste bloem ter wereld, ook wel penisplant genoemd om zijn fallusachtige vorm, bloeit maar een keer in zijn leven en sterft dan. Als de enorme plant bloeit, ontwikkelt zich een geurkolf die wel 2 meter hoog kan worden. De plant verspreidt een vieze lucht die doet denken aan dode dieren. Naarmate de bloem tijdens de bloeitijd verder opengaat, wordt de stank sterker. De bloei duurt maar twee nachten en een dag.

De hortus in Leiden is de enige plantentuin in Nederland met een amorphophallus titanum. De plant moet acht tot vijftien jaar groeien voor de eenmalige bloei.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    a.tulpin

    De Koninklijke Serres in Laken(Brussel) hebben ook aronskelken, waarvan deze zomer er ook één in bloei stond (met de geur van rottend vlees erbij)

Of registreer je om te kunnen reageren.