Home

Achtergrond 181 x bekeken 4 reacties

Restje vertrouwen

Het lijkt heel gemakkelijk. Je kruist de vakjes aan bij de verschillende percelen die op het formulier van de digitale Gecombineerde Opgave al zijn ingetekend, en de bedrijfstoeslagen worden vanzelf op je rekening gestort. De praktijk is echter weerbarstiger.

Niet alleen heeft Dienst Regelingen (DR) moeite met de uitbetaling van de subsidiegelden, vaak weten boeren niet eens hoe zij deze moeten aanvragen. Zo’n tweehonderd hebben al bezwaar aangetekend bij DR, omdat zij minder toeslagrechten uitgekeerd hebben gekregen dan verwacht. In sommige gevallen gaat het zelfs om 40.000 euro. De reden? Zij zijn vergeten een aantal hokjes op het formulier aan te vinken. Eigen schuld misschien, maar wel erg zuur.

Europese regelgeving staat DR niet toe de rechten alsnog toe te kennen. Dat wil niet zeggen DR geen blaam treft. Het feit dat het om een betrekkelijk grote groep boeren gaat, geeft aan dat het formulier onduidelijk is. De dienst moet daarom volgend jaar betere uitleg geven over hoe de ingewikkelde papieren ingevuld dienen te worden.

En ook nu is actie vereist. DR moet haar best doen de Europese regels dusdanig toe te passen, dat zo veel mogelijk boeren die bezwaar hebben gemaakt alsnog krijgen waar zij recht op hebben. Alleen dan verliest de organisatie mogelijk niet het laatste restje vertrouwen dat ondernemers nog in haar hebben.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Zolang Dienst Regelingen zo door blijft gaan heeft dit als gevolg dat de laatste boeren verdwijnen.Met het verdwijnen van de laatste boer heeft Dienst Regelingen geen bestaansrecht meer. Gerda hef dit zooitje maar direkt op.

 • no-profile-image

  Noordeling

  Het is toch ook van de gekke dat je bij ieder perceel weer moet opgeven dat je de toeslagrechten wilt verzilveren. Ieder die de gecombineerde opgave invuld wil toch zijn toeslagrechten verzilveren. DR hoopt er gewoon op dat boeren dat vergeten, het scheelt hun vele euro's aan uitbetaling!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Zelfs als Dienst Regelingen toegeeft dat ze zelf de fout hebben gemaakt, dan is het nog niet mogelijk dat binnen 4 maanden het geld wordt overgemaakt. Ook dan verplicht men je de bezwaarprocedure te starten en kun je nog langer wachten op je centen. Want stel je voor dat de juridische afdeling met te weinig werk zou komen te zitten, dan moeten er misschien wel mensen uit.
  Oost/europesche toestanden en verborgen werkloosheid.

 • no-profile-image

  Elisa de Vries

  Als je alles even na kijkt dan is het invullen niet moeilijk,vergelijk het met je andere werk zoals spuitvloeistof of mest berekenen.Je kan ook even een ander vragen of je niet iets bent vergeten. op deze manier is het wel makkelijk om een ander de schuld te geven voor iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent

Of registreer je om te kunnen reageren.