Home

Achtergrond 8 reacties

Quotumhandel ligt helemaal stil

De quotumhandel wordt niet gedomineerd door grootste handel. Sterker nog: er worden helemaal geen transacties gedaan. Er is geen quotumnotering.

De markt ligt zogezegd op z’n gat. De prijzen gaan de laatste dagen iets naar beneden en dat werkt een afwachtende houding in de hand. Kopers komen hun bed niet meer uit voor een quotumprijs van €26,00. Verkopers beseffen dat ze hun prijzen moeten laten zakken, maar dat gebeurt slechts schoorvoetend. Een impasse is het gevolg.

De laatste 3 maanden werd koopmelk telkens een beetje duurder. Verkopers konden toen afwachten. Weinig stoppers zorgden voor een klein aanbod. Dat speelde de verkopers in de kaart.

Nu is er iets meer balans op de markt. Het quotumaanbod neemt toe. Er zijn meer stoppende melkveebedrijven, die er de brui aan geven. De recente, hoge prijzen gaven daarvoor het laatste zetje.

Die ontwikkeling geeft quotumkopers iets meer lucht. Zij hoeven niet zo snel meer toe te happen en kunnen iets afwachtender zijn.
De wintertoeslag heeft geen effect op die houding. Voor boeren is een toeslag weliswaar leuk, maar hun kosten zijn ook gestegen.

De komende tijd moeten verkopers water bij de wijn doen. Koopmelk kan richting de €24,00 zakken. Pas dan komt de handel weer op gang.

In leasemelk is de handel ook vrij tam. Al komt lease wél tot een notering: €4,95. Er gaat een stuiver van de prijs af.

prognose:

dalend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjoerd

  hoezo 24 cent?
  onder de 20 kan er pas weer iets verdient worden in de jaren nog te gaan voordat het echt afgeschreven tot 0 is.
  boeren worden ondernemers. Niet kopen is ook ondernemerschap, net als verkopen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Iedereen moet eens wachten tot het eind van het jaar. Moet je dan eens kijken wat er met de prijs gebeurt. Is het dan nog te duur, melk dan eens een jaar voor de superheffing of eventueel leasen volgend jaar kijken wat de prijs dan doet. Zeker weten dat het dan gedaan is met de hoge prijzen, want vergeet 1 ding niet, verkopers MOETEN dit jaar verkopen, kopers MOGEN dit jaar kopen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Waar moet je op wachten? Iemand die voor anderen wil blijven werken kan net zo goed nu kopen. Een jaartje meer of minder maakt dan ook niet uit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Koop maar jongens, kunnen we die stoppers nog meer geld in de tas schuiven, en de blijvers nog maar een tandje harder lopen voor minder geld.

 • no-profile-image

  agr onden in binnen en buitenland

  dus toch prijs opdrijving van melkquota van het pure soort: De heer Boertjes van de NVM zit verlegen om handel voor de leden makelaars en wat doet hij; proberen de melkveehouders angst aan te jagen door te gaan verkondigen dat de quotumprijs dit jaar wel naar 30 centen per kgvet zal gaan stijgen dit gezien de vraag welke boven de markt hangt! Laat me niet lachen zeg, denkt u nu werkelijk dat de huidige melkveehouders in Nederland zo dom zijn en niet kunnen rekenen? Voorbeeld: Veehouder A heeft plannen dit jaar met 100.000 kg de productie uit te breiden. Zijn plan is ontstaan in de herfst van 2007. Hij melkt nu al op het nieuwe niveau sinds april en dreigt te gaan overschrijden. Zijn verwachting was dat de quotumprijs in Juli/Aug verder zou gaan dalen. Dit wordt kunstmatig voorkomen door fictieve noteringen van de Steegro's en de van Bakels; de zogenaamde melkquota cowboys. Wat zou nu de reactie van Veehouder A kunnen zijn; owee het wordt nog duurder dan het nu al is; de angst slaat toe en hij gaat kopen voor 26 ct ipv de geplande 20-22 ct; zijn redenering; toch nog beter dan dat ik 30ct moet gaan betalen zoals nu wordt voorspeld! Mijn advies aan Veehouder A en alle veehouders in deze situatie is; trap er niet in en laat het er mooi op aankomen! Laat de heer Boertjes en alle makelaars mooi hun melkquotum houden en koop nu juist niet en houdt de poot stijf! Desnoods betaalt u over dit komende jaar een superheffing over 1 ton te veel geleverde melk; dan bent u slechts € 26.000 kwijt! U houdt toch nog € 10.000 over voor de extra voerkosten? Verdere effecten indien alle Veehouders met plannen hetzelfde doen: 1) U heeft geen lening van de bank opgenomen; dus geen rente en aflossingen dit jaar. 2) De makelaars van de NVM en dus de stoppers blijven mooi met hun melkquotum zitten. 3) in december smeken ze u, hun quotum te willen kopen en bieden het in grote paniek aan voor tussen de 5 en 10 ct per kgvet, anders vervalt het in de nationale reserve! Alle potentiele kopers van quotum; blijf rustig afwachten zodat de zenuwen bij de melkquota cowboys toeslaan en laat ze er mooi mee zitten! 4) U koopt uiteindelijk 1 ton melkquotum aan in december voor ca. 8 ct/kgvet. Stel u koopt met een vetgehalte van 4,2% dan betaalt u allen er in december slechts € 33.600 voor !!!!!! Dat lijkt me beter dan nu in angst toe te slaan voor 26 ct/kgvet en zou dus € 109.200 hebben gekost; een schade dankzij de NVM van maar liefst € 75.600 Dit werkt in het buitenland ook!!!!!!!!! U dient zich meer zakelijk op te stellen zoals de varkensmesters; biggen duur; dan laten ze de hokken een tijdje leeg en dwingen ze de biggen prijs naar beneden. De veehouder uit Zeeland zegt het precies goed we MOGEN kopen aan het eind van het jaar. Anders betalen we gewoon een beetje superheffing en kopen we volgend jaar voor nog geen 10 ct/kgvet!

 • no-profile-image

  De Domme BOER

  Nu kan Boertjes niet naar de duurste hoertjes!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed stukje Groninger! Wil iedere belanghebbende dit nu eens ter harte nemen? Dan zijn de ambitieuze praktiserende melkveehouders aan het eind van het jaar de man (of vrouw natuurlijk)

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Gewoon geen qoutum kopen zelfs niet informeren naar de prijs, dan zakt de prijs vanzelf weg naar een niveau lager dan vorig jaar.........

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.