Home

Achtergrond 24 reacties

PvdD vreest vermijden MER door geleidelijke uitbreiding

Varkens- en pluimveehouders kunnen hun bedrijf telkens in kleinere stappen uitbreiden om zo de milieu-effectrapportage (MER) te vermijden. Dat vreest de Partij voor de Dieren.

Directe aanleiding vormt de uitspraak van de Raad van State, dit voorjaar, dat varkensbedrijf Zuiderzee uit Creil ten onrechte geen vergunning had gekregen van de provincie Flevoland.

Flevoland had geen vergunning verleend voor de gevraagde uitbreiding van 9.768 naar 11.520 vleesvarkens, omdat een milieu-effectrapportage ontbrak. Volgens de Raad was die niet nodig.

Volgens het Besluit milieu-effectrapportage 1994 is een Mer pas nodig bij een uitbreiding met 3.000 vleesvarkens. Bij uitbreiding met meer dan 2.200 vleesvarkens kán het bevoegd gezag verplichten tot een MER bij ‘bijzondere omstandigheden’.

Volgens de PvdD impliceert dit dat varkenshouders hun bedrijf kunnen uitbreiden zónder een MER of MER-beoordeling, als ze dat in stappen doen van telkens niet meer dan 2.200 vleesvarkens.

Minister Jacqueline Cramer (Vrom) erkent dat, maar ziet geen aanleiding het beleid te wijzigen, antwoordt ze op vragen van Marianne Thieme (PvdD). Volgens Cramer is bij uitbreiding altijd een milieuvergunning nodig. Dat biedt voldoende bescherming voor mens, natuur en milieu.

Daarnaast kunnen gemeente en provincie maatregelen treffen als blijkt dat een bedrijf binnen afzienbare tijd verder wil gaan uitbreiden, aldus Cramer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  En wat eet jij eigenlijk? Eerlijk antwoord graag

 • no-profile-image

  hertog jan

  de boerkes raken duidelijk van stuur door mijn reactie. Oprotten moeten die lui uit ons land. Vlug naar China. Niet ik, ik wil genieten van natuur in MIJN land. Die boerkes leven van subsidie van ons geld. De schulden die ze hebben, kunnen ze niet meer betalen dan gaan ze met hun 4wdr. naar de sociale dienst. We kunnen ze echt niet meer gebruiken. Dan verpachten ook nog hun grond aan de grootste natuurcriminelen uit ons land: JAGERS. Wg met dat spul, geen woord meer aan vuil maken.

 • no-profile-image

  buurtje

  De boerkes reageren weer op d'r eigen wijze. Trouwens ik heb ook eens gesnuffeld op minlnv.nl optie dienst regelingen. Ik heb gezien dat de boerkes nogal wat meer steun ontvangen (van het belastinggeld van ons allemaal) dan een ww-, of bijstandsuitkering.
  vriendelijke groetjes

 • no-profile-image

  Jeroen

  want ik houd niet van BOEREN-KWATS PRAAT.

  Geplaatst door Hertog Jan, Oss


  Wat doe jij dan op een site van boeren?
  Sinds wanneer zijn wat kreten roepen;wetenschappelijk?
  Zoek eens op in de online Dikke van Dale, misschien dat je het dan wel snapt.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Heee Gronongse boer. Waarom vertrek jij niet met je hele handel naar Afrika of (nog liever) China. Daar zou je je mons wel dichthouden. En in Afrika kun jij lekker in de zon gaan liggen. je wordt daar gratis ge-BBQd, niet slecht voor jou. Man je moet niet zo zeuren, we zitten in ons land niet op die boerkes te wachte. Wegwezen. Allemaal. Geef het land terug aan diegenen aan wie het eigenlijk behoort en dat is de NATUUR. En niet meer reageren op mijn wetenschappelijke artikeltjes, want ik houd niet van BOEREN-KWATS PRAAT.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Marianne doet aan zeiken en nat houden.
  Ze zeurt (bijna) altijd, maar komt nooit met een oplossing. Haagse bluf blijft paars.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Wie niet sterk is moet slim zijn...........

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Op al dat gelul van hertog jan moet je niet meer reageren.Antwoord een zot niet op zijn dwaasheid..............

 • no-profile-image

  c

  hertog jan uit oss waarom woon jij hier nog dan, als jij zo nodig het land terug wil geven aan de natuur rot dan zelf lekker een eind op naar china of afrika hebben we hier ook geen last meer van dat gedram van jouw.

 • no-profile-image

  boer

  Het heeft de laatste tijd geen sex gehad, denkt ik, vandaar die frustratie. Ik geef zijn vrouw trouwens geen ongelijk.

 • no-profile-image

  .

  HJ wat voor werk doe jij? Eerlijk antwoord graag.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Buurtje, heb je wel eens bedacht waarom er subsidie voor de boeren is? Denk hier eens over na als dat lukt!!!!

 • no-profile-image

  buurtje

  Beste melkveehouder, ik begrijp volkomen waarom u inkomensondersteuning nodig heeft. Ik stoor mij echter aan de laatdunkende wijze waarop sommige van uw collegá's (misschien collega's, is niet zeker hoor) zich uitlaten over mensen die afhanelijk zijn van een uitkering. U allen dient zich bewust te zijn van het feit, dat er zich in ons midden minder weerbare mensen bevinden die net als U voor hun inkomen ondersteuning nodig hebben. Denkt u daar ook eens over na. vr.groetjes.

 • no-profile-image

  boer (boerke voor buurtje)

  Wat een complete kolder weer van dat buurtje. De MER (het onderwerp van deze discussie) gaat voornamelijk over varkens en pluimveebedrijven en die ontvangen helemaal geen subsidie !! Ik hoef ook helemaal geen inkomenssteun. Kortom wij weten allen dat jij een boerkeshater bent, maar loop niet altijd zo stom uit je nek te roepen en ten pas en te onpas dat subsidieverhaal te misbruiken. Ik zie ook nergens hier op het forum dat iemand zich laagdunkend uitspreekt over mensen die echt een uitkering nodig hebben zoals bv minder validen , alleen die over die idiote terroristen die aan het werk zijn voor pvdd varkensinnood en andere criminele organisaties die in de bijstand zitten en dat zijn echt geen weerbare mensen. Laat die organisaties deze mensen netjes uitbetalen en gebruik het geld wat zo overblijft voor diegene die het echt nodig hebben. Dus stop aub met dat idiote gedoe en gebruik echte argumenten voor een discussie.

 • no-profile-image

  Dirk

  Voor mij is hertogjan de clown van dit circus. Zijn verstandelijke vermogen gaat het boeren leven te boven. En wat je zelf niet bereiken kunt gaat men afkraken.
  Een mislukkeling herken je vaak aan de kreten zoals ook HJ te Oss ze uitkraamd.
  Dus leuk voor het vermaak, maar inhoudelijk niet waard.
  Wij moeten ons niet laten lijden door zulke maatschappelijk mislukte figuren.
  Ook hier blijkt weer dat boeren uiterst bekwaam met regels om weten te gaan.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  heee Hertog Jan, vermakelijk je zo bezig te zien, grote klasse.
  Doet me denken aan die goeie ouwe tijd van vroeger, toen hadden ze in ieder dorp een nog dorpsgek ter vermaak.
  Jammer dat ze uitgestorven zijn. Kerel, ben zuinig op jezelf zodat we nog lang van je kunnen genieten.

 • no-profile-image

  c

  jouw land hertog jan? hoe groot is je kavel 100m2? denk nog kleiner met een ww uitkering.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  buurtje, nu kan ik je reactie beter begrijpen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Buurtje, Jij doet precies hetzelfde. Jij gaat er vanuit dat alle boeren gesubsidieerd worden.
  Als ik al subsidie krijg is dat een fiscale, omdat ik mijn nek uitsteek en investeer in mijn bedrijf.Deze investeringen bieden weer werkgelegenheid.
  Er wordt op deze site ongezouten kritiek geleverd door figuren die duidelijk geen verstand hebben. Meestal zijn dat figuren die hun nek niet durven uitsteken en nooit iets kunnen, willen en zullen presteren.

 • no-profile-image

  Dirk

  Het is grappig, in het ene bericht worden de megabedrijven veroordeeld, in het andere zijn de te kleine vergunningen ook weer niet goed.
  Hoe gek is onze politiek, het ziet er naar uit dat den haag de regie kwijt is.

 • no-profile-image

  W. Dier

  Is dit de zelfde taktiek als wakker dier?

 • no-profile-image

  harm

  de vrees van pvdd is terecht,m.a.w schaalvergroting gaat door,met of zonder de pvdd !!!!!!!

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Ik begrijp eerlijk gezegd niets van dergelijke berichten. Ik dacht dat kamer en kabinet met vakantie waren? Zitten er in Den Haag soms stiekem nog een paar te werken, oftewel de boel te manipuleren?

 • no-profile-image

  boer

  Marianne moet eens naar Afrika of China gaan om te kijken hoe ze daar met dieren omgaan. Laat ze daar maar eens aan de bel trekken. Maken ze korte metten met Marianne Thieme, dus dat durft ze niet . ze is net een kat die in een hoekje zit te blazen, omdat die bang is voor de grote hond.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.