Home

Achtergrond

Premier: schrappen btw-verhoging is "openingszet''

Premier Jan Peter Balkenende noemt het schrappen van de aangekondigde verhoging van de btw een "openingszet''.

De sociale partners drongen niet alleen aan op schrappen van btw-verhoging, maar ook op schrappen van de WW-premie voor werknemers. Balkenende benadrukte vandaag het belang van een "verantwoorde loonontwikkeling'' in een tijd van economische neergang. Over het "terugdringen van de WW-premies'' zei de premier dat hij "op dit punt verder hoopt te komen'' in het overleg met de sociale partners.

Vicepremier Wouter Bos zei over het schrappen van de btw-verhofging dat een "eerste steen des aanstoots is verwijderd.'' Ook volgens hem is het nu zaak om in overleg met de sociale partners de WW-premie omlaag te brengen, mogelijk tot nul.

Verhoging van de btw leidt tot hogere prijzen en het kabinet wil volgens Bos niet bijdragen aan een "loon-prijsspiraal''. "Dit kabinet gaat de btw niet meer verhogen'', aldus Bos.

Het niet doorgaan van de btw-verhoging betekent dat het kabinet op zoek moet gaan naar geld. Bos deed daarover geen concrete uitspraak. Wel zei hij dat het niet gaat om "een kat in de zak'', daarmee aangevend dat het niet de bedoeling is dat burgers een andere lastenverzwaring kunnen verwachten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.