Home

Achtergrond 193 x bekeken

Potplantencollectief wil sector als marktleider

Twintig potplantenkwekers hebben zich verenigd in Europe Retail Supply (ERS). Het samenwerkingsverband wil grotere transparantie van de sierteeltmarkt en een Nederlandse potplantensector als sterke leider op de Europese markt.

De oprichting van ERS is een antwoord op de veranderende markt en de verslechterende marktkansen, zegt initiatiefnemer Arno Eussen. De samenwerking moet volgens hem resulteren in een verlaging van de kosten en verhoging van de toegevoegde waarde. Dat moet gerealiseerd worden door overdracht van kennis en ervaring en een betere samenwerking tussen kweker en handelaar.

De kwekers die zich hebben aangesloten bij ERS verzorgen samen 10 procent van de Nederlandse productie en export. Volgens Eussen – van projectbureau Freshprojects – liggen de Nederlandse, Duitse en Britse potplantensector steeds heel dicht bij elkaar als marktleider in Europa. ERS moet volgens hem leiden tot een duidelijke, structurele voorsprong van Nederland.

De kwekers willen beter contact met handelaren en beter samenwerken. Volgens Eussen is de groep groot genoeg om echt iets te bewerkstelligen in de sector. ”De twintig ondernemers zijn de toppers van de markt. Ze zijn een goede afspiegeling van de sector. We moeten iets doen om te zorgen dat de situatie in de sector niet nog slechter wordt.”

ERS wil medio 2009 operationeel zijn. Er moet een vraaggestuurde keten en informatiestroom worden opgezet die optimaal inspeelt op de vraag van de consument en de retail.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.