Home

Achtergrond

Pittige kost in de tropen

Flink gepeperd voedsel is niet alleen smakelijk, maar ook gezond. En hoe scherper de peper, hoe sterker de effecten, merkte ik op mijn reizen aan den lijve.

Weer een raadsel opgelost. Lang heb ik me afgevraagd waarom gerechten in het noorden zo saai zijn, qua kruidige toebereiding, terwijl ze in het zuiden er flink wat pepers doorheen roerbakken. De pepers hielpen me in mijn tropenvakanties goed van obstipatie en reizigersdiarree af, maar waarom wordt er in het noorden zo weinig mee gebakken?

Verband tussen scherpte en weerstand

Uit onderzoek is nu gebleken dat het naar het zuiden toe evolutionair voordelig is voor de peper om scherper te zijn en voor de mens om scherpe pepers aan het eten toe te voegen.

Het wetenschappelijke probleem dat aan de ontdekking ten grondslag ligt, is als volgt. Elke vrucht wil vogels lokken voor verspreiding van de zaden en wil daarom zo lekker mogelijk zijn. Maar hoe lekkerder de vrucht, hoe aantrekkelijker ook voor parasieten, schimmels, etc.
De peper heeft dit dilemma omzeild door een stof aan te maken: capsaïcine.

Peper scherper bij meer schimmeldruk

Om een verband tussen deze stof en de ziekteweerstand aan te tonen, bekeken onderzoekers pepers op zeven locaties. Ze ontdekten dat pepers van hetzelfde ras op hogere schimmeldruk reageerden door scherper te worden. En omgekeerd, dat peperrassen die van zichzelf al scherper waren, beter bestand waren tegen schimmels dan minder scherpe. Daarom zijn de pepers in het zuiden, met zijn hogere ziektedruk, scherper dan meer naar het noorden.

Pittige gerechten

Omdat andere vruchten wel vatbaar waren voor gevaarlijke ziektekiemen, zullen de zuiderlingen uit puur lijfsbehoud de pepers zijn gaan eten, zo is de gedachte. Vervolgens werden de pepers toegevoegd aan stoofschotels, omdat pittige gerechten minder dodelijk heetten te zijn. In het noorden, waar ziekmakende vruchten minder een probleem zijn, hebben de pepers dan ook nooit ingang gevonden.

Het vogelprobleem

Nog een probleem dient opgelost: hoe kunnen scherpe vruchten aantrekkelijk zijn voor de vogels die het zaad moeten verspreiden? Dat de zaden geen capsaïcine bevatten, zoals wikipedia vermeldt, wordt niet bevestigd.
De vogels voelen gewoon geen pijn als ze capsaïcine eten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.