Home

Achtergrond 3 reacties

Phytophthora verder bestreden

Wetenschappers van onder meer Wageningen Universiteit hebben een methode ontwikkeld om betrekkelijk snel genen te identificeren en isoleren.

Deze genen kunnen helpen aardappelen resistent te maken tegen phytophthora. De beste strategie om het aardappelgewas resistent te maken tegen de gevreesde schimmelziekte is volgens de onderzoekers het ontwikkelen van een zogeheten breed spectrum-resistentie, waarbij meer resistente genen worden ingezet. De nieuwe methode maakt dit mogelijk.

"Het biedt zicht op een duurzame oplossing", aldus hoogleraar Richard Visser. Momenteel wordt meestal één resistent gen ingebracht. Phytophthora, dat 5.000 genen telt waarmee de ziekte tot bloei kan worden gebracht, slaagt er zo snel en gemakkelijk in de resistentie van dat gen te doorbreken. Met de gegevens kan via klassieke veredeling of transgene technieken een resistente aardappel worden ontwikkeld die langer stand houdt dan de enkele jaren nu. Jaarlijks kost phytophthora de sector 30 miljoen euro aan bestrijdingsmiddelen.
De methode is gebaseerd op de interactie van genen van de ziekteverwekker en de aardappel. Daarbij zijn zowel resistentiegenen van de plant en genen van de ziekteverwekker betrokken. De interactie verraadt welke genen resistent zijn, en welke niet.

Enkele maanden geleden werd een andere belangrijke stap gezet. Groningse en Wageningse onderzoekers slaagden erin de schimmel op te wekken en zo het onderzoeksproces aanzienlijk te versnellen. Niettemin stellen wetenschappers dat een definitieve oplossing nog jaren weg is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vos

  dit is weer eens op domme gedachtes gebaseerd er wordt echt wel eerst onderzocht of het schadelijk voor de mens is
  als we hier mee de bestrijding niet meer hoeven te doen scheelt dat zeker 8 keer spuiten dus 8 keer minder bestrijdings minder co2 uitstoot van trekkers dit is juist goed voor het mileu en meer aardapels opbrengst per hectare dit is beter voor de voedsel schaarst over de wereld ik juich het toe

 • no-profile-image

  Ans Jansen

  De aardappelziekte kost de branche miljoenen. Het kost de bevolking straks mogelijk talrijke allerlei (ongeneeslijke)ziekten wanneer gentech wordt ingezet. Maar ach, mensenlevens tellen niet zolang de branche maar winst maakt. Wat een zieke wereld.

 • no-profile-image

  exloerveen

  welke ziekten heb je het over Ans. wat hebben ze jou wijs gemaakt. denk eens na en ga met je tijd mee

Of registreer je om te kunnen reageren.