Home

Achtergrond 4 reacties

Per man €200.000 bijna renteloos

We zitten nu bijna 10 jaar in Frankrijk en telen 200 hectare granen. Mijn horeca-opleiding heeft het integreren makkelijk gemaakt. Rentesubsidie helpt ook.

Wie zich als jonge boer vestigt in Frankrijk heeft recht op starterspremies. Die bestaan uit een eenmalige gift van €15.000 en het recht om 10 jaar lang geld te lenen tegen 1 procent rente. Omdat we in een van de beste landbouwgebieden zitten, is dat gemaximeerd op maximaal €200.000 per ‘jonge boer’. In berggebieden kan het oplopen tot €500.000. Iedereen snapt dat vooral die laagrentende lening erg interessant is.

Zware eisen aan goedkoop geld

Er is veel controle op deze leningen. Allereerst moet een heel dossier opgezet worden, dat goedgekeurd moet worden door de bankier, de boekhouder en door drie staatsinstanties. Gedurende de looptijd van de lening kan er elk moment een controleur op de stoep staan. In geval van fraude moet het totale voordeel en een fikse boete afgerekend worden.
Door al deze instanties duurt het wel lang voordat je het geld hebt: 6 maanden tot een jaar, afhankelijk van de moeilijkheid van het dossier. En als er iets mist, mag je weer overnieuw beginnen.

De Franse overheid stelt natuurlijk wel enkele eisen. Zo moet je een mbo-landbouwopleiding hebben of gecertificeerd boer worden met een jaar BPREA-opleiding. Dat staat voor Brevet Professionel Responsable d’ Exploitation Agricole, vrij vertaald een bewijs dat je verantwoord weet te boeren. In dat jaar word je opgeleid tot boer. Tenminste, dat is de bedoeling. Wat ik in dat jaar vooral geleerd heb, is de Franse taal en cultuur. Ook ben ik tijdens dat jaar Caroline tegengekomen, waarmee ik nu alweer 8 jaar samenwoon. Caroline heeft een paardenpension opgezet met haar diploma.

Naast die BPREA-eis moet je minimaal 10 jaar boer blijven, jonger zijn dan 40, en van papierwerk houden. De Franse administratie kan namelijk erg moeilijk en verwarrend zijn, én doen.
Mijn broer Roelof, waarmee ik samen boer, had in Nederland een mas-diploma gehaald, dus die hoefde geen extra scholing te volgen voor zijn installatiepremie.

Horeca-opleiding vergemakkelijkte integratie

Mijn horeca-opleiding heeft me geholpen open te zijn naar de mensen in onze omgeving. Het leggen van contacten met vreemde mensen in een vreemd land met een andere cultuur is zo makkelijk nog niet. Vandaag de dag denk ik dat we echt goed gewaardeerd worden in de omgeving, en daar hebben we best veel moeite voor gedaan.
Spijt van de emigratie? Nog geen enkel moment! Heimwee? Dat heb ik alleen als ik in Nederland ben. Na 3 dagen krijg ik dan heimwee naar Frankrijk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  annelies

  Jan Job, Kun je mailen in welk département in Frankrijk je woont? Bij voorbaat dank.

 • no-profile-image

  Bart

  Hallo Jan Job
  Weet jij een goede makelaar voor boeren bedrijven in Frankrijk?

 • no-profile-image

  Leo D

  Leuk verhaal! Ik hoop inderdaad dat er meer informatie volgt over vestigingsplaats en over het rendement van die goedkope leningen. Hoe kijken Franse boeren tegen de Europese regelgeving aan ? Heb je in dat mooie gebied nog problemen gehad met de aankoop. Dan denk ik aan de SAFER.

 • no-profile-image

  nol

  Ik ben op zoek naar een boerderijin Noord of miden frankrijk. Is er iemand die meer informatie heeft of een goed makelaarskantoorn kent waar ik goede informatie over emmigratie kan krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.