Home

Achtergrond 155 x bekeken

'Overleg over Zimbabwe gaat vooruit'

De regering en de oppositie in Zimbabwe hebben vooruitgang geboekt bij de onderhandelingen.

Dat heeft een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering, die bemiddelt in het conflict, donderdag laten weten. De partij ZANU-PF van Mugabe en de oppositiepartij MDC van Morgan Tsvangirai voeren sinds ongeveer twee weken overleg in buurland Zuid-Afrika. Dit moet een einde maken aan de spanningen in Zimbabwe. Beide partijen claimen de overwinning bij de presidentsverkiezingen enkele maanden geleden. Geweld voor en na de stembusgang heeft tientallen Zimbabwanen het leven gekost.

De Zuid-Afrikaanse krant The Star meldde woensdag dat de partijen een conceptovereenkomst hebben bereikt. Mugabe zou als president een ceremoniële rol krijgen. MDC-leider Morgan Tsvangirai zou als premier de feitelijke macht in handen krijgen. Na de volgende verkiezingen zou Mugabe terugtreden. In ruil daarvoor zou hij gevrijwaard worden van strafvervolging voor misdaden die tijdens zijn bewind zijn begaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.