Home

Achtergrond 1 reactie

Optimisme over hervatting WTO-ronde veert op

Brazilië en India zijn bereid de Doha-ronde te hervatten.

Daarvoor moet wel eerst overeenstemming ontstaan over de toekomst van het zogeheten safeguard-principe, dat landen toestaat bij sterke plotselinge importstijgingen de markttoegang alsnog te beperken.

China en de VS houden zich nog afzijdig, aldus persbureau AFP. "Het feit dat we er niet in zijn geslaagd consensus te bereiken, betekent niet dat we nu verlamd zijn", aldus de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim.

De Brazilianen lobbyen de laatste weken in het regionale overlegorgaan Mercosur voor hervatting van het wereldhandelsoverleg. Wanneer deze niet wordt voortgezet, worden veel landen gedwongen één-op-één-verdragen te sluiten. Dat is volgens Amorim een minder transparant en eerlijk proces.

India lijkt sinds het bezoek van directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO eveneens bereid tot hernieuwde besprekingen.
De partijen krijgen bijval vanuit de Wereldbank. Directeur Peter Zoellick sprak zich onlangs hard uit over de Doha domper: "Gezien de hoge voedselprijzen wereldwijd en de noodzaak voor armen hun voedseluitgaven te minderen, is het onzinnig de Doha-ronde niet voort te zetten."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Melkveehouders zijn niet enthousiast!

Of registreer je om te kunnen reageren.