Home

Achtergrond 219 x bekeken 2 reacties

Opletten met kruisjes zetten

Boeren maken (weer) invulfout en missen toeslagen. LNV kan er weinig aan doen.

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. Medio zomer komt naar buiten dat enkele honderden boeren geen toeslagrechten krijgen omdat ze de aanvraagformulieren niet goed hebben ingevuld. Door die fout kunnen sommigen duizenden euro’s mislopen.

Dit jaar hebben al 200 ondernemers bezwaar aangetekend. Kamerleden hebben vragen gesteld aan de minister hoe het toch kan dat telkens fouten worden gemaakt bij het invullen van deze paperassen.

De fout waarom het gaat is iets onbenulligs, maar tevens iets formeels, en dus heeft het grote gevolgen. Boeren moeten niet alleen alle vragen compleet beantwoorden (het moeilijke deel), maar bovendien aanvinken dat ze formeel een aanvraag voor de toeslagrechten indienen (het makkelijke deel). Dat vinkje is in dit geval vergeten. Geen vinkje betekent dat formeel geen aanvraag is gedaan. Dienst Regelingen (DR) kan dan niets anders doen dan stilzitten. Zou hij overgaan tot uitkeren van het geld, dan zondigt hij tegen de Europese regels, wat natuurlijk niet kan.

Het lijkt pietluttig, maar dat is het niet. Het komt namelijk ook voor dat boeren bewust het vinkje achterwege laten. Zij passen voor de rimram rond toeslagrechten. Ze laten liever de euro’s schieten, dan hoeven ze ook niet al het papierwerk te doen. Het is natuurlijk onmogelijk voor DR te bepalen wie wel en wie geen toeslag wil ontvangen als geen kruisje is gezet.

Omdat de overheid in dienst staat van de burger, is het logisch en terecht dat kamerleden en LTO de zwartepiet bij het ministerie willen leggen. Wie recht heeft op toeslagen, moet deze ook kunnen krijgen. En formulieren moeten duidelijk zijn.

Maar het wekt toch ook verbazing dat voor de tweede keer zoveel boeren deze fout maken. Bij een dergelijke aanvraag gaat het om veel geld, dat alleen door zorgvuldig invulwerk ontvangen kan worden. Van aanvragers mag worden verwacht dat ze meer dan gemiddelde aandacht besteden aan het kruisjes zetten.

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  C. Kok

  Je zou inderdaad mogen verwachten dat de aanvragers goed opletten, tevens mag je verwachten dat een redacteur weet waar hij/zij het over heeft. Iets meer feiten kennis zou wel op zijn plaats zijn. Het feit is dat: je kunt pas weten wat er niet goed is gegaan bij een vorige aanvraag, zodra je de 'Beslissing vaststelling bedrijfstoeslag 2007' ontvangt. Eerder bezwaar maken was niet mogelijk. Laten wij, en ik denk dus bijna iedereen, deze berekening ontvangen, nadat we de tweede keer de aanvraag moeten invullen en dus dezelfde 'fout' maken. Dus wij konden pas constateren waar de fout bij de eerste aanvraag zat, nadat de tweede aanvraag al weg was en de bezwaartermijn al voorbij was. Toch vreemd dat wij binnen een paar weken alles klaar en ingevuld/opgestuurd moeten hebben, maar DR er meer dan een jaar over mag doen voor ze laten weten hoe de berekening in elkaar steekt. Ik vraag me toch wel af waarom een dergelijk overheidsorgaan m.i. behoorlijk in gebreke is/mag zijn.
  Nu vraag ik me enigszins af waar dan al dat gereserveerde 'boeren'geld blijft, want dat dat geld er is, is een feit, dussss.

 • no-profile-image

  goede boer

  Mooie boel dat kruisje zetten om formeel een aanvraag toeslagrechten in te dienen. Het is maar net hoe een aanvraagformulier voor toeslagrechten is opgesteld om onderscheid te maken welke boer wel en welke niet toeslagrechten wenst. Nu is het zo dat op het formulier aangekruist moet worden om wel toeslagrechten te wensen. De verantwoording en risico ligt hiermee dan bij de boer en niet bij LNV. Maar dat kan ook omgedraaid worden door op het aanvraagformulier een verandering aan te brengen en de regel om aan te kruisen voor "wel" formeel een aanvraag op het formulier te vervangen door een andere regel, waar aangekruisd kan worden dat er "geen" formele aanvraag wordt gedaan. Dan sluit je in ieder geval uit dat boeren zich niet meer kunnen vergissen voor een formele aanvraag. Het enige risico dat LNV in dat geval loopt is ,dat een boer die dan vergeet om aan te kruisen "geen"toeslag te wensen, wel toeslagrechten krijgt uit betaald terwijl dat niet hoefde. LNV zou in dat geval het risico en verantwoording lopen en niet de boer. Het is dan de vraag of LNV dat risico wel wil dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.