Home

Achtergrond 296 x bekeken 6 reacties

Opheldering over varkenstransport Duitsland

Varkens in Nood wil opheldering over de rol van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij een varkenstranport in Duitsland.

Varkens in Nood meldde vandaag dat vorige week in Duitsland opnieuw misstanden zijn aangetroffen. De organisatie controleerde verscheidene transporten; in een geval bleek geen rekening te zijn gehouden met de hitte. De Nederlandse slachtvarkens zaten in dit Poolse transport dicht op elkaar gepakt, happend naar adem, aldus Hans Baaij (Varkens in Nood).

"Varkens hebben boven de 18 graden al last van de warmte. De dierenarts van de VWA had dit transport nooit mogen goedkeuren.'' Baaij wijst erop dat het wettelijk niet is toegestaan de dieren te vervoeren als het warmer is dan 30 graden en dat ook de beladingsgraad moet worden aangepast aan de warmte.

"Weersvoorspellingen van heel Europa zijn in detail via internet in te zien, maar de VWA doet daar kennelijk niets mee'', stelt Baaij. Hij doet aangifte en vraagt de Algemene Inspectiedienst (AID) deze zaak te onderzoeken. De directeur van Varkens in Nood wijst erop dat er ook goede Nederlandse transporteurs zijn die onder deze omstandigheden weigeren te rijden. Maar: "Op warme dagen worden zij weggeconcurreerd met behulp van ten onrechte afgegeven exportcertificaten. Het gaat echt beter bij Nederlandse transporten, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de problemen zich nu verplaatsen naar andere landen waar ze lak hebben aan alle afspraken.''

De VWA raakte eerder in opspraak door uitgelekt onderzoek waaruit bleek dat het toezicht op dierenwelzijn tijdens veetransporten in 2006 te wensen overliet. Minister Gerda verburg (Landbouw) kondigde voor de zomer aan dat ze lik-op-stuk-beleid wil als bij diertransporten de welzijnsregels niet worden nageleefd. Ook komen er meer VWA-dierenartsen en wordt meer geld voor scholing van deze artsen uitgetrokken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jac

  Knorretje in Nood weet niets over veehouderij en/ of veetransport. Blijkbaar ook niet over Polen, arme stakkers? en ze zitten allemaal hier, hoe kom je daarbij? steeds minder Polen komen hier naar toe omdat hun economie beter en beter draait. De opmerking dat ze altijd dronken zijn of dieren mishandelen slaat ook als een tang op een varken. Knorretje kan beter zijn bek houden, trouwens de idioten van varkens in nood ook.......

 • no-profile-image

  knorretje

  Knorretje woont in Den Haag en ziet waarschijnlijk veel meer Polen dan Jac uit (mooi en rustig)Sevenum.
  Als de economie daar nu beter draait zou dat mooi zijn, helaas..hier merken wij daar weinig van...zelfs Poolse artsen werken hier, (zodat de achterblijvers vaak geen dokter kunnen krijgen!!)
  Daarbij komen per 1 jan 2009 ook nog een hele zwik Bulgaren en Roemenen onze kant op (legaal)!!
  Nou maak je borst maar nat..dat kan pas gezellig worden. In oa Amsterdam hebben ze daar al ervaring mee.
  Ontertussen hoopt Knorretje en vele met haar .. (niet alleen vegetariers /geitenwollensok-types) dat het gauw afgelopen is met die internationale veetransporten.
  Ieder land zou zich qua vleesvoorziening maar zelf moeten bedruipen.
  Vlees moet ook flink in prijs stijgen en mag niet onder een bepaald minimum worden verkocht eventueel belast met hoog btw tarief.. (het is niet noodzakelijk dagelijks vlees te eten en als de benzine erg duur is blijven de mensen ook autorijden).. dit alles komt de kwaliteit ten goede want er hoeven hierdoor vanzelfsprekend minder dieren gehouden te worden..(leuker voor de boer, minder mest, minder ziektes enz)

 • no-profile-image

  Co

  Hier het filmpje van het betreffende transport: http://nl.youtube.com/watch?v=TjIBKGhdBoA ik zie daar geen echt gekke situaties. Ik zie wel teksten verschijnen die andere situaties beschrijven die niet zijn te zien. Oa dat de combinatie door de politie aan de kant is gezet terwijl je hem gewoon bij een tankstation ziet afslaan zonder een politieauto daarvoor?.

 • no-profile-image

  hadden we

  O ja, varkens in nood. Die groep hebben we ook al even niet meer gehoord. Volgens mijn stemmen die groeperingen hun mediaplannen met elkaar af. Ieder om de beurt even laten horen welk goed werk ze wel niet verrichten. Donoren blij, de leden zelf hebben weer kunnen klaplopen en komen er weer mee weg. Wie zal de eerst volgende zijn die weer van zich doet spreken?

 • no-profile-image

  Dirk

  De VWA is een sociale werkplaats voor dierenartsen en ambtenaren die het in de werkelijke wereld niet redden.
  Zij worden door de overheid dik betaald om onzinnig werk te doen en hardwerkende mensen dwars te liggen.

  Gelukkig wijst varkens in nood ook eens een keer in de goede richting.
  Beunhazen maken het kapot voor de goeien.
  Maar de VWA blijft een kneus onder het toch al gammele overheidsapparaat.
  En de bedrijfsleider van de VWA heeft onlangs nog geschreven in hun personeels blaadje dat de sector maar eens moet betalen voor de kwaliteit die geleverd wordt.
  hoezo oogkleppen.

 • no-profile-image

  knorretje in nood

  Elke hete dag denk ik aan die arme stumperts...kijk zelf maar eens op de site van Varkens in Nood over deze Poolse reis.
  Polen denken, geloof ik, dat ze van alles kunnen maken. (Zijn ze niet dronken dan mishandelen ze weerloze dieren)
  Ik begrijp trouwens niet waarom ze levende varkens moeten importeren..Ze hebben daar geen cent te makken, het hele land is ontvolkt want ze zitten (voor een groot gedeelte) hier.

  Waarom worden die dieren toch niet gewoon in Ned. geslacht en als bevroren karbonaatjes over de grens gebracht...

  Zal wel weer te veel geld kosten..
  het is gewoon een schande..bah!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.