Home

Achtergrond 522 x bekeken 10 reacties

'Oostvaarderswold mag op slot'

De provincie Flevoland heeft het recht om nieuwe bedrijfsmatige ontwikkelingen in het Oostvaarderswold te voorkomen.

Dit doet niets af aan de in beginsel vrijwillige medewerking van boeren aan de aanleg van natuur in het gebied. Dat antwoordt minister Gerda Verburg op vragen van de Kamerleden Janneke Snijder-Hazelhoff en Frans Weekers (VVD). Volgens Verburg gaat het om een provinciale aangelegenheid, hoewel ze tegelijk erkent dat Flevoland hiermee rijksbeleid uitvoert.

Flevoland besloot begin juli een voorbereidingsbesluit te treffen voor het Oostvaarderswold. De provincie wilde daarmee voorkomen dat (boeren-)bedrijven nieuwe investeringen doen, die mogelijk teniet worden gedaan door de geplande aanleg van een 'robuuste natuurverbinding' tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe. Deze maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur.
Tegen het besluit van de provincie rees veel verzet, met name omdat gemeenten en boeren niet waren gekend in het besluit. LTO Noord besloot gesprekken met de provincie over Oostvaarderswold te bevriezen. Ook CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik trok fel van leer tegen het op slot zetten van het gebied. Zij noemde dit onfatsoenlijk.

Volgens Verburg heeft de provincie het recht om dergelijke maatregelen te nemen als bovenlokale belangen dit vereisen. In het uiterste geval kan ze overgaan tot onteigening. "Dit is conform het rijksbeleid." Dat de provincie nieuwbouw voorkomt, is volgens Verburg ook in het belang van de Staat die gedane investeringen zou moeten vergoeden. De verbindingszone moet in 2014 klaar zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Klaas , helaas zijn er maar weinig politici die na kunnen denken of vooruit kunnen kijken . Behalve als het om vakantiedagen of loonsverhoging gaat . Je maag draaid er van om . Miljoenen worden verkwist om een muggen fokkerij te maken terwijl we het bijna allemaal nog zullen meemaken dat er miljarden moetten worden opgehoest om dat gat weer droog te leggen .

 • no-profile-image

  Willem

  Echte natuur bestaat niet meer in Nederland, daar is ons landje te veel voor bebouwd: huizen, fabrieken en wegen. En de natuurterreinen die beheert worden door SBB, Fryske Gea en Natuurmonumenten zijn wildernissen waar mensen geen toegang hebben. Dus de natuurliefhebbers kunnen alleen maar genieten in het buitenland. Misschien een idee om te verhuizen.?
  Dan zijn de blijvers verlost van deze overloze discussies over natuur en kunnen we weer gewoon doorgaan met werken.

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...wat is op slot?! : UITROKEN!, niet willen
  afwikkelen en betalen dus! Laten we dit
  zakelijk bezien maar gewoon onder FRAUDE rekenen dus!...
  ...lange termijn?...in Nederland geen Plasje meer hier en geen Plasje meer daar.... maar over 'tig'jaar....gaat Plasjes
  zoon weer met z'n polderkeurtie noar't
  land...als er niet meer te (vr)eten is!!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Ja natuurlijk als er boeren in het spel zijn, mag iedereen hierover heersen en hebben zijzelf niets meer te zeggen over hun eigen leven, eigen bedrijf en eigen grond. In de maatschappij wordt het zo gedraaid, dat boeren van bijna elk probleem de schuld krijgen: Zure regen, CO-2 , fijnstof, ganzenpopulatie, teruggang weidevogels, verschraling van de natuur, vervuiling oppervlakte water, luchtverontreiniging,etc. etc.

 • no-profile-image

  mityie

  zo word de landbouw om zeep geholpen notabenen door min.van landbouw die loopt duivendak en andre kortzichtige linkse milieua en natuur deskundige achter na ;; voor elk Ha dat naar natuur gaat;dan word er 4.5 Ha regenwoud gekapt;;natuurmonumenten bezit 100.000 Ha grond aan landbouw ont trokken ;;dus doot hun toedoening word er 450.000 Ha regenwoud gekapt;;daar hoot je niets over in vakbladeren;! ??die zijn geinfiltereerd door activisten ??

 • no-profile-image

  theo

  Zo blijkt weer eens te meer dat Verburg meer heeft met de Natuur van lnv dan met Landbouw en visserij , daarom stel ik nogmaals voor bij dit' medium"" voor het volgende kabinet landbouw en visserij bij E Z en een aparte minister"voor natuur zodat duidelijk word welk een pet hij of zij op heeft maar ook eens echt duidelijk word wat die hele z.g natuurontwikkeling wel niet kost En O ja vddomme je doet je naam alle eer aan.

 • no-profile-image

  Piet

  Eerst de boeren naar de polder halen voor oplossing van knelpunten op het oude land. Binnen 20-jaar mogen ze oprotten ten behoeve van de uitbreiding van Almere. Want daar draait het allemaal om. Alle andere verhalen ten spijt . Over normen en waarden gesproken een partij die dit beleid steunt werkt de verloedering van de maatschappij in de hand.

 • no-profile-image

  gert

  dit heet sterfhuisconstructie,de zaak gewoon dood laten bloeden,kunnen ze de boel later voor een appel en ei in handen krijgen,dit hebben ze van mugabe afgekeken

 • no-profile-image

  betty

  vvddomme, lok jij nu iets uit, dat mag, of trek je juist met jou reactie het in het belachelijke, mag ook, wil je nog in boerenland rondfietsen, of in een onderhouden sloot met de kano komen.
  Mijn ouders hun stopwoorden waren "Zal mijn tijd wel uitduren" ging er altijd tegen
  in. Maar ga ze nu ik zelf over de vijftig ben er ook zo overdenken. Dit soort beslissingen geven me anders weer een
  hersenbloeding of erger een hartinfarct.
  Het op slot zetten van gebieden is het zelfde als wat eens mens kan overkomen. Jammer hé dat wij niet al naar museums kunnen om de huidige wijze waarmee met de landbouw omgegaan wordt te bezichtigen.
  Ach wat,wie,welke,waarom enzovoort zal het weten wat goede beslissingen waren in 2008.
  Een niet nodige Biologische Boerin volgens vvdomme, of is de v eigenlijk een g van godvdomme wie zal het weten.
  Ook veel sterkte gewenst, boeren hou het rustig denk aan je gezondheid.

 • no-profile-image

  vdDomme

  Kijk boerke Cees, dat verandert er nu voor jou in jouw stalleke (van Bethlehem). Jullie blaffen maar wat, denken is jullie vreemd, schelden naar mensen met hart voor de natuur beschouwen jullie vijanden, dit omdat met name jij, boerke Cees, de aarde vernielt met je stinkstalleke. Ik geef je op een briefje, deze ontwikkeling is pas het begin. Besef nu eens dat wij in ons land de landbouw helemaal niet nodig hebben. Het wil maar niet doordringen. Hoeveel zijn er de laatste jaren al gestopt?? Wie in Nederland, met een hart voor de natuur, heeft hiervan wakker gelegen?? NIEMAND. Jullie polariseren dusdanig dat veel, ook rustige burgers, zich steeds meer tegen jullie afzetten, omdat je niet redelijk bent in de discussie. je moet evoluties niet blijven tegenwerken. Je moet juist zorgen voor goede oplossingen en altenatieven. Ik weet dat ik tegen een muur aan schreeuw, toch zal de landbouw en veeteelt in ons land moeten inzien dat het gewoon einde oefening is. Dat duurt nog wel een paar generaties, maar dan staa n de stallen in het museum. Sterkte!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.