Home

Achtergrond 187 x bekeken

Oost-Europa goud waard voor Nederlandse industrie

Oost-Europa is voor Nederlandse industriële ondernemers aantrekkelijker als productielocatie dan de meeste Aziatische landen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van ING. Hoewel de lonen in Aziatische landen lager liggen dan in Oost-Europese landen, geven volgens ING de productiviteit en aanwezigheid van gekwalificeerd personeel de doorslag. Die liggen in Oost-Europa per saldo hoger. Dat komt onder andere door het hogere en technische opleidingsniveau in Midden- en Oost-Europa, nu en in het verleden.

Rusland en Roemenië zijn volgens het onderzoek van ING de aantrekkelijkste landen in Oost-Europa om te investeren. Ondernemers betaalden in 2006 een Roemeense fabrieksarbeider per saldo 91 dollarcent per uur aan arbeidsloon, verreweg het laagste in Europa. Ter vergelijking: in Nederland wordt gemiddeld bijna 33 dollar per uur betaald in de industriesector.

India is het land met de laagste arbeidskosten per uur in de industrie ter wereld. In 2006 verdiende een fabrieksarbeider in het Aziatische land 61 dollarcent per uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.