Home

Achtergrond 209 x bekeken

Ook Amsterdamse haven verwerkt meer agribulk

In navolging van de Rotterdamse haven, heeft ook de Amsterdamse haven meer agribulk verwerkt in het eerste halfjaar van 2008.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Amsterdamse haven. De overslag van agribulk nam met 18,3 procent toe, naar 4,9 miljoen ton. De reden voor deze groei is volgens de Amsterdamse haven de slechte graan- oogst vorig jaar in Europa. Als gevolg daarvan is de import in de eerste helft van 2008 gestegen. Ook de hoge import van oliezaden voor met name de productie van biomassa zorgde voor een toename van de overslag.

De complete goederenoverslag in de Amsterdamse zeehavens heeft het afgelopen half jaar opnieuw een groei doorgemaakt. De toename heeft naast het transport van agribulk vooral te maken met olie en containers. De overslag nam toe met 6,6 procent van 44,7 miljoen ton naar 47,6 miljoen ton.

De overslag in de haven van Beverwijk kende een groei van 12,5 procent naar 0,3 miljoen ton. De totale aanvoer steeg met 19 procent. Ook de afvoer steeg, 9,4 procent. Reden voor de groei is de extra afvoer van schroot en aardappelen.

Dat maakte Haven Amsterdam vrijdag bekend. Door deze cijfers verovert de hoofdstad een vierde plek op de ranglijst van havens in Noordwest-Europa. Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel toont zich tevreden. "De cijfers tonen aan dat de havens van Amsterdam een stabiele economische factor voor de Amsterdamse regio blijven." Volgens hem ziet het er naar uit dat de haven sneller groeit dan verwacht. "Dat verplicht ons om met nog meer urgentie na te denken over manieren waarop we deze groei duurzaam kunnen ondersteunen." De wethouder verwacht binnenkort de uitkomsten van een onderzoek naar een tweede zeesluis. "Ook wil ik met werkgevers en onderwijsinstellingen zoeken naar mogelijkheden om meer personeel in de haven aan de slag te laten gaan."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.