Home

Achtergrond

Onstabiel weer verhoogt aanvoer grasdrogerijen

De productie in de Nederlandse grasdrogerijen is vanaf half juli sterk toegenomen.

In de maanden hiervoor was het erg rustig. De productie ligt tot en met de maand juli bijna 16 miljoen kilo achter op vorig jaar.Tot en met juli dit jaar produceerden de grasdrogerijen 59 miljoen kilo groenvoeders. In 2007 lag dit nog op bijna 75 miljoen kilo.

"We hadden dit jaar veel last van de droogte", vertelt voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen Eiko–Jan Duursema. "De aanvoer lag de eerste helft van het seizoen een stuk lager dan vorig jaar. In het noorden van het land viel van half april tot eind juni weinig neerslag. Aangezien vijf van de zes grasdrogerijen in het noorden van het land staan, was er weinig aanvoer. Het gras dat de veehouders voorhanden hadden werd vooral voor kuilvoer op het eigen bedrijf gebruikt."

De kwaliteit van het gras neemt de laatste weken toe. Regen zorgt voor betere opname van meststoffen. Wel lijkt het drogestofgehalte door de snelle groei lager. Het huidige onstabiele weer betekent een betere tweede helft van het seizoen. "De omslag kwam medio juli", zegt Duursema. "In augustus verwachten we verder herstel."

De productie van de groenvoederdrogerij in Kortgene ligt net als vorig jaar het hoogst. Tot en met 31 juli produceerde de fabriek zo’n 15 miljoen kilo groenvoeders. In 2007 lag dit op 17,6 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.