Home

Achtergrond

Onderzoek naar grootschalige olieopslag Eemshaven

Het bedrijf Vopak is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheid om in de Eemshaven (Groningen) een grootschalige olieopslag te realiseren.

Een woordvoerder van het bedrijf heeft dit vandaag bekendgemaakt. Het betreft een haalbaarheidsstudie naar een 'lage doorzetterminal' voor de opslag van strategische voorraden vloeibare olieproducten voor Europese overheden. De haalbaarheidsstudie heeft betrekking op een gebied van 55 hectare in de Eemshaven.

Het onderzoek gaat volgens Vopak om een voorziening met een totale maximale opslagcapaciteit van 2,76 miljoen cubieke meter. De haalbaarheidsstudie heeft betrekking op een gebied in de Eemshaven ten zuidwesten van de Julianahaven, in de gemeente Eemsmond. De terminal wordt via een pijpleiding verbonden met een steiger gelegen in de Julianahaven in de Eemshaven.

Volgens havenautoriteit Groningen Seaports is grootschalige olieopslag niet alleen van groot belang voor de Eemshaven, maar ook "voor Nederland als geheel vanwege het garanderen van strategische voorraden. De Eemshaven leent zich hier uitstekend voor vanwege de schaalgrootte die in andere havens niet meer is te vinden'', aldus een woordvoerder.

De Eemshaven ontwikkelt zich volgens Groningen Seaports steeds verder als 'energiehaven'. Mocht de olieopslag doorgaan, dan betekent dat voor deze haven een derde energiestroom. "De Eemshaven is straks de grootste producent van elektriciteit in Nederland, is straks actief in Gasleveranties (LNG) en dan wellicht ook nog in olieopslag'', aldus Groningen Seaports. De beoogde activiteiten passen daarnaast geheel in het concept van 'Energy Valley' waarbij het Noorden zich steeds ontwikkelt tot energieregio.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.