Home

Achtergrond

Olympiërs waterrijk onthaald op Schiphol

Het Nederlands Olympisch team is vanmiddag geland op Schiphol. De brandweer vormde een erehaag van spuitende brandslangen voor het vliegtuig met de sporters.

Zwemmer en gouden medaillewinnaar Maarten van der Weijden zwaaide met een Nederlandse en een olympische vlag uit de cockpit toen het toestel naar de terminal reed. Ruim honderd belangstellenden keken toe van achter de hekken rond de landingsbaan.

Vlak voor de landing vloog het vliegtuig nog heel laag over het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar later een Welkom Thuis-feest voor de sporters plaatsvindt. Het al aanwezige publiek begon massaal te juichen. Volgens sportkoepel NOCNSF gingen ook de sporters in het vliegtuig uit hun dak.

Na hun aankomst op Schiphol stapten de olympiërs in bussen die onder politie-escorte naar het Olympisch Stadion rijden. Ook twee Apache-helikopters vliegen mee, als eerbetoon aan de sporters die bij Defensie werken. Voordat de bussen vertrokken, rende een hockeyster nog even naar het publiek om haar gouden medaille te laten zien. Voor het Welkom Thuis-feest waren 25.000 gratis kaarten beschikbaar.

De Nederlandse delegatie veroverde zestien medailles in Peking, waarvan zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen plakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.