Home

Achtergrond 145 x bekeken

Oliesector treft voorbereidingen voor Gustav

De oliesector bereidt zich voor op de komst van de tropische storm Gustav.

Oliemaatschappijen in de Golf van Mexico zijn begonnen met de evacuatie van personeel op de buitengaatse platforms. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) heeft beloofd oliereserves aan te wenden als installaties beschadigd raken en de productie in de regio terugloopt.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie bereikte donderdag kortstondig een niveau van 120 dollar. De storm Gustav dreigt uit te groeien tot een orkaan en zal naar verwachting maandag de Amerikaanse kust bereiken. Door de geruststellende woorden van de IEA zakte de olieprijs later op de dag naar 114,93 dollar per vat, na drie dagen van oplopende prijzen.

De oliemaatschappijen in de regio zijn inmiddels begonnen het personeel van de offshore platforms te halen. Ze houden rekening met de ergste storm sinds de orkanen Katrina en Rita in 2005 door de Golf van Mexico raasden en een spoor van vernieling achterlieten.

Shell Oil, dochteronderneming van het Nederlands-Britse olieconcern Shell en de grootste producent in de Golf van Mexico, legt mogelijk vandaag al een deel van de productie neer. Het concern verwacht zaterdag alle 1300 werknemers van de boorplatforms te hebben geëvacueerd.

"Gustav begint een serieuze bedreiging te vormen voor de olieproductie in de regio'', aldus een analist van zakenbank UBS. Een kwart van de totale Amerikaanse olieproductie komt uit de Golf van Mexico.

Handelaren verwachten dat de olieprijs de komende anderhalve week zal stijgen naar een niveau van ongeveer 130 dollar per vat. De olieprijs is meer dan 30 dollar per vat gedaald sinds het record van 147,27 dollar dat op 11 juli werd bereikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.