Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt tot boven de 121 dollar

De olieprijs is gisteren met bijna 6 dollar gestegen tot 121,50 dollar per vat, onder invloed van de oplopende geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Het is de sterkste stijging van de olieprijs op één dag in meer dan twee maanden. Oliehandelaren reageerden sterk op de boze reacties van Rusland op het akkoord over een raketschild dat Polen en de VS woensdag sloten. Deze spanningen komen bovenop de onrust over de militaire interventie van de Russen in Georgië, waardoor de doorvoer van olie door Georgische pijpleidingen werd verstoord.

Ook de zwakkere dollar zorgt voor een oplopende olieprijs omdat olie dan goedkoper wordt voor kopers met andere valuta. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) bereikte in juli nog een recordniveau van meer dan 147 dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.