Home

Achtergrond 163 x bekeken

Olieprijs en euro stabiel, stijging verwacht

De prijs voor Noordzee-olie rea­geerde deze week op de opruk­kende tropische storm Gustav, die met winden van 75 kilometer per uur olieplatformen in de Golf van Mexico bedreigt.

Op weekba­sis steeg de prijs per vat licht naar 114,63 dollar (77,60 euro). Energiespecialisten van ban­ken vrezen dat de spanningen tussen Rusland en het Westen de prijs verder omhoog stuwen, aan­gezien Georgië een belangrijk kruispunt vormt voor gas- en oliepijpleidingen. De euro bleef deze week tot donderdag stabiel 1,47 dollar waard, waardoor de gas- en olie­prijzen ook reëel duurder zijn.
Een stijging wordt verwacht, wat de export verder kan belemme­ren. De renteverwachting is de oorzaak. Bewindvoerder Max Weber van de Europese Centrale Bank (ECB) hint er in een inter­view met de Duitse pers op dat zijn instituut de basisrente (4,25 procent) niet zal verlagen.

Niettemin verklaarde Weber dat de ECB lenen duurder maakt zodra de economische cijfers er fraaier uitzien. De ECB zelf schat dat dit eind 2008, begin 2009 het geval kan zijn. Op dit moment is de inflatie in de EU gemiddeld 4 procent, twee maal zo hoog als het streven, dus probeert de ECB de toevloed van euro’s te beper­ken.

De pijn die dure olie en een goedkope dollar toebrengt in de agribusiness wordt wellicht het hardst gevoeld in de bloembollen­sector.
De VS geldt als de grootste afzetmarkt van Nederlandse bloembollen, en de omzet liep het eerste halfjaar 9 procent terug tot 108,7 miljoen euro.

De wereldwijde importen van­uit de VS, en dan met name in de landbouw maar ook delen van de maakindustrie, zijn door de goed­kope dollar toegenomen. Het le­gendarisch grote handelstekort daalde mede hierdoor met 4,1 procent tot 38,7 miljard euro. De economische groei voor juli komt zodoende naar schatting ruim bo­ven de 2 procent uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.