Home

Achtergrond

Olie daalt fors, dollar wint terrein

De Nederlandse inflatie is in juli gestegen tot 3,2 procent, 0,6 procent meer dan een maand eerder. In de afgelopen zestien jaar was de inflatie niet zo hoog.

Voedingsmiddelen, die 0,7 procent van de inflatie uitmaken, stegen 7 procent in prijs. Het beest dat geldontwaarding heet lijkt niettemin deels op zijn retour.
In Europees opzicht steeg de inflatie nog sneller, tot 4,1 procent. Banken roepen overheden op de lasten vooral niet te verzwaren. Een btw-verhoging van 19 tot 20 procent levert volgens de Rabobank een ’Europees hoge inflatie’ op.

Lange tijd leken de prijzen van olie, gas en agrarische grondstoffen lange tijd louter te kunnen stijgen. De dollar leek op weg naar een nieuw dieptepunt. Analisten spraken van een ”bullish” markt, waarbij ieder nieuwtje op beleggers werkte als een rode lap op een stier.
Deze week daalden de olieprijs en wisselkoers van de dollar echter sterk. Het aanbod van aardolie nam dankzij vlijtige Arabieren toe met 1,6 miljoen vaten wat in combinatie met hogere voorraden de prijs omlaag duwde.

Een vat Noordzee-olie kost nu minder dan 120 dollar (78 euro) per vat. Op woensdag tikte ze
met $117,11 (76 euro) zelfs het laagste niveau sinds 5 mei. Drie dagen eerder lag de prijs nog 5 procent hoger. De recordprijs, bereikt op 4 juli, was zelfs 18 procent hoger.

De dollar won mede hierdoor in waarde. Voor een euro werd deze week $1,54 betaald, een fikse daling ten opzichte van het gemiddelde niveau in juli. Dit betekent dat Europese exporten voor Amerikaanse afnemers goedkoper worden.
Voor de lange termijnskoers van de euro is de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) van belang. De rente werd gelijk gehouden. Het bestrijden van inflatie wordt in Frankfurt als hoger goed gezien dan de economische groei.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.