Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

Nukahandel blijft moeizaam

De weerstand tegen de lage nukaprijzen groeit. Maar die heeft vooralsnog weinig gevolgen voor de marktprijzen. Die blijven vrijwel gelijk.
Zwart- en roodbonte stiertjes noteren allebei iets hoger. Maar dat mag nauwelijks naam hebben.

Bovendien komt de lichte stijging alleen voor rekening van de veemarkten. Die lieten de prijzen een week eerder juist flink zakken. De huidige stijging lijkt daarom op compensatie. Kruisling stieren en vaarzen worden wel goedkoper. Daar gaat gemiddeld zo’n €4 van de prijs af.

De nukahandel is al wekenlang moeizaam. Het is afgelopen met de grote prijsdaling, maar omhoog kijken is er nog niet bij. De prijs zit al een tijdje muurvast.

Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Het aanbod is het grootste probleem. Er komen teveel buitenlandse kalveren naar Nederland. Vooral de Baltische staten roeren zich wat dat betreft steeds meer.

Maar ook het binnenlandse aanbod neemt fors toe door het aantal koeien dat is afgekalfd. Dat alles maakt de situatie er niet rooskleuriger op.

De nuka’s zijn voor een groot gedeelte ook afhankelijk van een forse prijsstijging bij de rosés. Maar die zet niet door, waardoor de prijs al helemaal niet kan stijgen.

Ook speelt mee dat mesters niet veel voor een nuka willen betalen. Zij hebben de laatste maanden al een te grote veer moeten laten.
Het kan met de nukahandel, kortom, niet links- en niet rechtsom. Stabiele prijzen dus.

prognose:

gelijke prijzen

Eén reactie

  • no-profile-image

    een veeboer

    Het is toch te gek voor woorden dat er kalveren uit de baltische staten naar nederland vervoerd worden om afgemest te worden. Welke ziekte hangt ons nu weer boven het hoofd.

    een veeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.