Home

Achtergrond 331 x bekeken

Notering brouwgerst onderuit

De prijs voor brouwgerst is in een half jaar meer dan 100 euro per ton gezakt.

Dat komt doordat in de EU meer brouwwaardige gerst wordt geoogst. De notering voor brouwgerst in het Duitse Mannheim staat deze week op 222 euro per ton. In twee weken is de notering € 40,50 gezakt, een daling van ruim 15 procent. Rouen in Frankrijk noteert nu 206 euro per ton brouwgerst. Die notering is in twee weken 39 euro gezakt. Dat is een daling van bijna 16 procent.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw noemt een aantal oorzaken. "Frankrijk en Duitsland zijn twee belangrijke producenten van brouwgerst. Daar is het areaal uitgebreid vanwege de gestegen prijzen. Bovendien worden meer kilo’s per hectare geoogst. En de geoogste gerst is ook nog eens van goede kwaliteit, waardoor meer gerst voldoet aan de eisen die worden gesteld aan volgerstpercentage en eiwitgehalte. Ook Tsjechië oogst meer brouwwaardige gerst."

De woordvoerder vraagt zich wel af of met deze gedaalde prijzen akkerbouwers volgend voorjaar weer brouwgerst gaan zaaien. "Bij brouwgerst oogst je gauw 2 ton per hectare minder dan bij tarwe of voergerst. En een teler loopt het risico dat de gerst niet brouwwaardig wordt bevonden. Voergerst noteert nu zo’n 40 euro minder dan brouwgerst. Het is maar de vraag of een akkerbouwer voor dat verschil zo’n groot risico wil lopen."

De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral schat dat Frankrijk dit jaar 3,1 miljoen ton zomergerst oogst. Dat is 15 procent meer dan de 2,7 miljoen ton van vorig jaar. In Duitsland stijgt de verwachte oogst met 10 procent naar 2,3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.