Home

Achtergrond 8 reacties

Noord-Brabant zet milieuclubs buitenspel

Strengere eisen aan bezwaarmakers in beroepsprocedures verminderen de macht van milieuclubs.

Dat blijkt uit een recente beslissing van de Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant. Meer dan twintig veehouders uit onder meer Oirschot en Boxtel profiteren.

De Brabantse bestuurders heeft Natuurbeschermingswet-vergunningen voor de uitbreiding van 22 veehouderijen bekrachtigd. De twee bezwaarmakers werden door gedeputeerde Onno Hoes tot niet-ontvankelijk verklaard.

Voor melkvee- en varkensbedrijven betekent dit goed nieuws. Door de beslissing kan bijvoorbeeld melkveehouder Wim van der Zanden uit Boxtel aan de rand van natuurgebied De Kampina toch nog uitbreiden met 18 koeien.

Ze zijn niet-ontvankelijk vanwege een nieuwe eis die de Raad van State volgens de provincie steeds vaker rechtvaardig acht: wanneer een milieuclub niet voldoende in de regio actief is geweest wordt hun bezwaar niet inhoudelijk in behandeling genomen.

Het betreft in dit geval de Amsterdamse Stichting Openbare Ruimte en de Coöperatie Mobilisation for the Environment uit Nijmegen. Brabantse milieuclubs als de Brabantse Milieufederatie en Werkgroep Behoud de Peel dienden geen bezwaar in.

Hoes: "deze bezwaarmakers hebben geen directe betrokkenheid in de regio. Wat betreft de balans tussen milieu en landbouw moeten we regionaal tot afspraken komen met de écht betrokken partijen. Het kan niet zo zijn dat mensen van procederen een hobby maken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  veel bezwaren van personen die niks te doen hebben en hier een soort hobby van gemaakt hebben

 • no-profile-image

  boer

  De enigste en juiste beslissing

 • no-profile-image

  PLASJE

  ... Hallelujah.... ge kunde meer dan wij....!
  Proficiat en ga zo voort!....

 • no-profile-image

  elbers

  ... en dat werd hoog tijd!!

 • no-profile-image

  starterde ondernemer

  Eindelijk ziet de overheid in dat dergelijke clubs met het voortdurend procederen destructief bezig zijn.

 • no-profile-image

  melkboer

  Wösten moet niet doen alsof zijn neus bloedt. Hij weet als geen ander dat de milieuclubs als zodanig worden opgericht om als belanghebbende in iedere (milieu)procedure te worden aangemerkt.
  Het is te zot voor woorden dan een inwoner van een gebied al heel vlug niet als belanghebbende wordt aangemerkt omdat hij geen objectief onscheidend belang heeft ten opzichte van andere inwoners in het gebied.
  Maar een organisatie ontspringt de dans omdat deze "het algemeen belang" dient en dus wel als belanghebbende wordt aangemerkt.
  Het statutair vastleggen van bepaalde (milieu)organisaties is alleen maar bedoeld om in procedures ontvankelijk te worden verklaard. Hoog tijd dat dit misbruik van de wet gaat veranderen.
  Let wel, ik vind dat iedereen voor zijn recht moet kunnen opkomen, maar dat een select groepje meent een hele sector te kunnen blijven dwarsbomen (met vaak gezochte argumenten) gaat me te ver.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  De (meeste) milieugroeperingen hebben 1 doel, namelijk de grootste crimineel wezen.

 • no-profile-image

  pffffff

  Eindelijk.
  En nu gewoon een einde maken aan de
  Groene Khmer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.