Home

Achtergrond

Noodweer eist levens in Europese landen

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen door extreem zomerweer dat gisteren en vandaag onder meer Italië, Polen en Oostenrijk heeft geteisterd.

In het Italiaanse deel van de Alpen werden vrijdag een Nederlandse bergbeklimmer en een Britse kompaan verrast door een sneeuwstorm. Zij brachten de nacht buiten door en vroren dood. Hun lijken werden zaterdag gevonden in het Monte Rosa-bergmassief, bij de grens met Zwitserland. De stoffelijke overschotten werden gevonden op ongeveer 4000 meter hoogte, nabij een bivak. Eind juli kwamen al vier Nederlandse alpinisten om het leven in hetzelfde gebied.

Elders in Noord-Italië vielen nog twee doden en raakte een Duitse vermist, die ondanks het slechte weer in zee was gegaan. Het noorden had te maken met stormachtige wind en onweer. Op sommige plaatsen vielen 4 centimeter grote hagelstenen. Door de storm knakten bomen en waaiden daken van huizen. In de stad Turijn werd een 10-jarige jongen door de bliksem getroffen; bij Genua verdronk een man in zee.

De tegenstelling met het zuiden van Italië was groot. Daar woedden meer dan honderd bosbranden, die door de wind in vlammenzeeën veranderden. Een man die vrijdag op Sicilië bij het blussen van een bosbrand onwel was geworden door de rook, overleed in de loop van de nacht in een ziekenhuis. In de zuidelijke stad Bari moesten zestig ouderen wegens de oprukkende vlammen uit een verpleeghuis worden geëvacueerd. De brandweer rukte in het hele land meer dan honderd keer uit.

Ook in het zuiden van Polen richtte noodweer vrijdag zware schade aan en waren er twee doden te betreuren. Hagelstenen ter grootte van tennisballen vielen in de regio Silezië op auto's; in de plaats Gliwice drong de watermassa de kelders van twee ziekenhuizen binnen en werden daken van huizen geblazen.

In Stiermarken in Oostenrijk kwam een groep wandelaars in een hagelstorm terecht. Een 41-jarige vrouw zocht beschutting onder een boom, maar die woei door de storm om. De door de boom geraakte vrouw stierf ter plekke, voor de ogen van haar man en haar dochter, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. In Nederoostenrijk botsten op de A1 na zware regenval 25 auto's op elkaar. Daardoor raakten 22 mensen gewond, van wie vier ernstig.

Een omvallende boom doodde in de nacht van vrijdag op zaterdag twee jongeren in het westen van Slowakije. De jongens (17 en 18) sliepen in hun tentje tijdens een rockfestival toen een onweersbui overtrok. Een andere 18-jarige festivalganger raakte zwaargewond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.