Home

Achtergrond 7 reacties

Nog veel graan vast in Noorden

Met name in Friesland maar ook in Noord-Holland staat nog veel graan vast.

In Friesland moet nog een derde tot 40 procent van het land worden gehaald. De combines staan klaar, het is hopen op goed weer begin volgende week.

Volgens directeur Jelte Pars van George Pars Graanhandel uit Sint Jacobiparochie zat het weer in Friesland niet mee. ”We hebben veel regen gehad. We hoopten zaterdag het graan te kunnen laten drogen en dan binnenhalen, maar het weer speelt ons waarschijnlijk weer parten.”

De kwaliteit is volgens Pars achteruitgegaan, maar nog altijd behoorlijk. ”We begonnen begin augustus met een hectolitergewicht van ongeveer 80. We zijn gedaald tot 77 en als het volgende week weer grotendeels nat wordt zitten we op de handelsnorm.”

Afzetmanager Aart den Bakker van Agrifirm stelt dat met name in het hoge Noorden nog veel werk moet gebeuren in vergelijking met voorgaande jaren. In de rest van Groningen is de meeste tarwe eraf, het Oldambt is zelfs min of meer klaar.

Volgens directeur Peter Vader van Dekker Granen en Kunstmest uit Sint Maartensbrug is in Noord-Holland het probleem minder groot dan in Friesland, omdat het vaak zomergraan betreft. Niet zelden wordt in Noord-Holland graan nog in september binnengehaald.

”Maar met name rond Schagen wordt het nu wel kritiek als we een behoorlijke kwaliteit willen behouden”, denkt Vader. ”Mede door de wind, die op sommige plaatsen voor een opbrengstderving van 10 tot 15 procent zorgt, valt de opbrengst waarschijnlijk tegen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Nou, de wind kan wel heel wat meer opbrengstderving geven dan 10-15 procent.
  Bij mij Globus tarwe 30-40%, niet normaal gewoon.

 • no-profile-image

  jbakkers

  ook in Drenthe staat nog heel veel graan Tot 40 procent en als gevolg van de regen slaat er veel tegen de grond

 • no-profile-image

  koen

  liever het vraag goed op tijd te dorsen, zelf te drogen dan in september te moeten dorsen aan 24 % vocht.
  sommigen blijven echt wachten tot het vocht onder de 15 % is, maar op een jaar als dit kan je blijven wachten hoor.

 • no-profile-image

  koen

  dat is ook weer waar. heb hier ondertussen de eerste hakselaars gezien (maishakselaars) om het stro te hakselen...

 • no-profile-image

  Rien

  Ja, het is ook nat, maar hier in de buurt laten boeren soms ook gewoon de mogelijkheid om te combinen voorbij gaan. Naar mijn idee doen ze iets anders als het droog is en tegen de tijd dat het bijna gaat regenen moeten ze nodig combinen. Ik moest 38 ha maar heb het er al lang af. De laatse dagen van juli en de 1e 2 van aug. heb ik het van het land af gekregen. Helaas niet gehakseld. Dat was dus de laatste keer. Het stro ligt er nog.

 • no-profile-image

  arend

  inderdaad raseigenschap van globus.opbrengst vijf ton tegen tataros elf ton

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Koen België, het vocht is geen probleem. De grond is doorweekt. De combines kunnen het land niet op. Zakken zo weg.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.