Home

Achtergrond

Nog geen herinvoering importheffing graan

De Europese Commissie is voorlopig niet van plan de invoerheffing op graan weer in te voeren.

Ondanks dat de graanprijzen zijn gedaald naar het niveau van de bodemimportprijs.

Dat zegt een woordvoerder van het directoraat-generaal Landbouw tegen persbureau Agra Europe. De graanprijzen zijn de laatste weken gedaald omdat de Europese Commissie een veel grotere graanoogst verwacht dan vorig jaar.

Volgens de woordvoerder wil de Commissie de heffingen echter niet veranderen op basis van voorspellingen. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn hoe groot de graanoogst in de 27 lidstaten werkelijk uitvalt.

De Commissie heeft eind november de invoerheffing op graan op nul gezet van 1 januari tot en met 30 juni dit jaar. De Commissie wilde zo de graanimport stimuleren om de hoge voedselprijzen te drukken. Toen is een bodem ingesteld voor de importprijs van €182,34 per ton graan. Bij een lagere importprijs zou de importheffing weer worden ingevoerd om de graanprijs te ondersteunen. In juni verlengde de Commissie de opschorting van de importheffing.

Volgens het Productschap Akkerbouw ligt de EU-notering voor voertarwe deze week op €180 per ton. Voor voergerst is dat €168.

Vorige week voorspelde de Joint Research Centre, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, dat de EU dit jaar zo’n 300 miljoen ton graan oogst. Dat is 43 miljoen ton meer dan in 2007. De graanprijzen zijn in enkele maanden tientallen euro’s per ton gezakt door de gunstige oogstverwachtingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.