Home

Achtergrond 316 x bekeken

Nieuwe vorm vogelpest in Nigeria

In Nigeria is een nieuwe, zeer besmettelijke variant van vogelpest ontdekt.

Volgens de VN-landbouworganisatie FAO vertoont deze genetische overeenkomsten met een stam die eerder in Italië, Afghanistan en Iran is aangetroffen.

Vogelpest heerst al sinds 2006 in Nigeria. Al die tijd betrof het de H5N1-variant, de voor de mens dodelijke vogelpest die sinds 2003 vanuit Azië zich heeft verspreid. Volgens de FAO zijn twee recente uitbraken in de Nigeriaanse provincies Katsina en Kano echter van een andere genetische variëteit.

De FAO stelt dat de ontdekking ernstige zorgen met zich meebrengt over de wijze waarop deze vorm van vogelpest in Nigeria is gekomen. De VN-organisatie acht het onwaarschijnlijk dat trekvogels de ziekte hebben meegebracht, aangezien de laatste grote migratie van Europa en Centraal-Azië naar Afrika in september vorig jaar plaatshad en de zuidelijke trek dit jaar nog niet is begonnen. Andere kanalen, zoals handel of illegaal transport van pluimvee zijn volgens de FAO wel mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.