Home

Achtergrond 833 x bekeken

Nieuwe typeaanduiding bij John Deere

John Deere gaat zijn typeaanduiding veranderen. Hiermee wil de fabrikant in een klap duidelijk maken hoeveel vermogen en welke uitrusting een trekker heeft.

Jarenlang hield het trekkermerk vast aan een viercijferige typeaanduiding met de inmiddels bekende series 5000, 6000, 7000 en 8000, die vervolgens evolueerden naar 10-, 20- en 30-serie. Een 40-serie komt er dus niet. John Deere wil met de nieuwe typeaanduidingen beter duidelijk maken hoeveel pk’s en welk uitrustingsniveau de trekker heeft.

Vier cijfers en een letter

De typeaanduiding bestaat uit vier cijfers en een letter. Het eerste cijfer zegt iets over de grootte. Het tweede, derde en vierde cijfer is gereserveerd voor het vermogen, uitgedrukt in de 97/68/EC-standaard. De vijfde positie is een letter die iets zegt over het uitrustingsniveau of het prijsniveau binnen de serie. Hoe hoger in het alfabet deze letter staat, des te luxer de trekker is. Bijvoorbeeld: de John Deere 6115D is een trekker uit de 6-serie met 115 pk uitgevoerd met een D-pakket. Een E-uitvoering zou luxer zijn en een C-uitvoering kariger.

Zesde karakter

Sommige trekkers hebben nog een zesde en laatste karakter in de typeaanduiding om aan te geven dat het om een smalspoor- of compacttrekker gaat. De invoering van de nieuwe typeaanduiding gaat gefaseerd per nieuw geïntroduceerd model. Dat zal voor Europa waarschijnlijk het eerst zijn bij de opvolger van de 5020-serie.

Meer John Deere

Drieassige John Deere gespot.
Hoppende John Deere

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.