Home

Achtergrond 3 reacties

'Nederlandse kredietvraag landbouw stijgt licht'

Het uitstaande krediet van Rabobank in de agrarische sector en agribusiness is het eerste halfjaar 7,4 procent gestegen tot 63,8 miljard euro.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers. De groei komt vooral uit het buitenland. Kredietverlening in de buitenlandse food & agri sector steeg met bijna 14 procent, tot 32 miljard euro. De kredietverlening in Nederland steeg licht, met 2,7 procent, tot 26,5 miljard euro.

De kredietverlening in Nederland steeg licht, met 2,7 procent, tot 26,5 miljard euro. Hiervan is 22,1 miljard euro (plus 2,3 procent) verstrekt aan boeren en tuinders in Nederland. Hiervan is 22,1 miljard euro (plus 2,3 procent) verstrekt aan boeren en tuinders in Nederland. Grootste groeiers in de primaire sector zijn volgens een woordvoerder de zuivel- en vleessector.

Het aandeel agrarische kredietverlening op de totale kredietverlening bleef stabiel op 16,8 procent (was 16,6 procent). De totale kredietverlening steeg overigens ook, en wel met 6,2 procent, tot 378,2 miljard euro.

De nettowinst steeg met 12 procent tot een recordniveau van ruim 1,5 miljard euro. Het rendement uit eigen vermogen steeg naar bijna 11 procent. De kredietcrisis kostte de bank 529 miljoen euro nettowinst.

Dit werd deels gecompenseerd door een 19 procent hoger renteresultaat. Een relatief laag risicoprofiel betaalt zich volgens de Utrechtse bank uit in relatief gunstige financieringsvoorwaarden op financiële markten. De bank profiteerde ook van incidentele baten: de verkoop van Alex en Bank GGZ.

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk toonde zich tevreden: "hoewel de huidige situatie op de financiële markten moeilijk is, hebben we ruimschoots voldaan aan onze doelstellingen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex rabo

  Het rendement uit eigen vermogen steeg naar bijna 11 procent.

  Ik bleef onder de marge van mijn baas en dus....

 • no-profile-image

  lezer

  Denk eerst eens na voor je een kop boven een artikel zet!!

 • no-profile-image

  Freerk

  Conclusie uit het artikel, Boeren lenen helemaal niet meer bij de Rabo, het zit 'm meer in de vlees en zuivelsector in het buitenland. Quote "Het aandeel agrarische kredietverlening op de totale kredietverlening bleef stabiel op 16,8 procent" Hoezo dekt de vlag de lading...?
  Probeer iets zorgvuldiger de koppen te formuleren voor de artikelen...!!

Of registreer je om te kunnen reageren.