Home

Achtergrond 170 x bekeken

Nederlandse export onder druk

De in- en uitvoerwaarde van voedingsmiddelen en minerale brandstoffen is in juni fors toegenomen. Dit is vooral het gevolg van hoge grondstofprijzen, want de volumegroei stokt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De cijfers voor juni zijn nog niet definitief, maar de eerste vijf maanden steeg de uitvoer van voeding en levende dieren naar een waarde van 17,5 miljard euro, ruim 2,5 miljard euro meer dan een jaar eerder.

De uitvoerwaarde van zuivel, vlees, eieren en graanproducten steeg het snelst. De totale waarde van de uitvoer bedroeg in juni uiteindelijk 31,7 miljard euro, 9 procent meer dan in het jaar 2007. De invoerwaarde was 13 procent hoger en kwam uit op 28,8 miljard euro. De eerste vijf maanden lag de invoerwaarde juist lager dan in dezelfde periode dit jaar. Het handelsoverschot bedroeg 2,9 miljard euro. Dat is 0,6 miljard minder dan in juni 2007. De invoer uit niet-EU-landen nam veel sterker toe dan de invoer uit EU-landen. Omgekeerd steeg de uitvoer naar EU-landen sterker dan naar niet-EU-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.