Home

Achtergrond 320 x bekeken

'Nederlandse economie koelt duidelijk af'

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat dit gebeurt. "De economie koelt duidelijk af. Het gaat nog goed met Nederland, maar de vaart is eruit'', zei econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS maakte donderdag nieuwe economische groeicijfers bekend. Van een recessie is geen sprake. Dat is pas het geval als de economie twee kwartalen achtereen krimpt. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de economie met 2,8 procent. Dat is minder dan de gemiddelde groei vorig jaar.

"We hebben de afgelopen jaren kennelijk het zoet gehad, zonder dat we dat in de gaten hadden'', zegt Vergeer. "In drie jaar tijd kwamen er 500.000 banen bij, de consument had meer te besteden. Maar in vergelijking met landen als Frankrijk en Duitsland, die het afgelopen kwartaal een krimp lieten zien, doet Nederland het nog steeds goed. Er komen nog altijd banen bij.''

In het tweede kwartaal waren er 164.000 banen meer vergeleken met een jaar eerder. De groei van het aantal banen was met 2,1 procent iets lager dan in de voorgaande kwartalen.

De kooplust van de consument is ondertussen duidelijk minder dan vorig jaar, zo stelt Vergeer. Huishoudens hebben in het tweede kwartaal 2,3 procent meer uitgegeven, maar dat kwam vooral door het hogere verbruik van aardgas en de nieuwe eigen bijdragen in de zorg. Op deze uitgaven heeft de consument volgens het CBS weinig invloed. Aan duurzame goederen als elektronica en meubels, en voeding en horeca gaven mensen minder geld uit.

Bedrijven hebben het voorbije kwartaal 6,6 procent meer geïnvesteerd. Hun geld ging vooral naar royalties en licenties. Ook investeerden bedrijven sterk in computers en bedrijfsgebouwen. Van dat laatste profiteerde de bouwsector. In 2007 namen de bedrijfsinvesteringen met 4,9 procent toe.

Vergeer maakt zich voor de komende tijd vooral zorgen over de hoge olie- en voedselprijzen. "Die tasten de koopkracht aan.'' Nederland heeft echter het voordeel dat het op een gasbel zit. Het moet olie duurder inkopen, maar daar staat tegenover dat het zijn gas tegen een hogere prijs kan verkopen. "Het ruilvoetverlies voor Nederland blijft daardoor beperkt vergeleken met andere landen'', aldus Vergeer.

Ook de gevolgen van de internationale kredietcrisis en de dure euro baren de econoom zorgen. Door de crisis zouden banken terughoudender kunnen worden met financieringen van bedrijven en consumenten. De dure euro vergeleken met de dollar betekent dat Nederlandse exporteurs meer concurrentie krijgen van andere landen. "De export naar niet-EU-landen gaat minder goed dan die naar onze buurlanden in de EU'', aldus Vergeer.

Behalve aardgas, waarvan fors meer werd uitgevoerd, groeide de uitvoer van producten in het voorbije kwartaal minder. Ook produceerden alle bedrijfstakken minder dan in 2007. Het sterkst was dat zichtbaar in de commerciële dienstverlening, waaronder uitzendbureaus vallen, maar ook de detailhandel en de horeca.

Eerder deze week lekte uit dat het Centraal Planbureau (CPB) zijn groeiraming voor volgend jaar heeft bijgesteld van 1,25 naar 1 procent. Een woordvoerder van het CPB onderstreepte donderdag dat dat nog maar een voorlopige raming is. In de definitieve, die op Prinsjesdag verschijnt, zullen de laatste berekeningen van het CBS worden meegenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.