Home

Achtergrond 4 reacties

Natuurorganisaties tegen verdieping Westerschelde

De Westerschelde mag nog niet worden verdiept.

Dat zeggen verschillende natuurorganisaties vandaag. De Zeeuwse Milieu Federatie, Stichting Het Zeeuwse Landschap en Natuurmonumenten tekenen daarom beroep aan tegen de verdieping van de Westerschelde, die dit najaar zou beginnen. De natuurorganisaties vinden dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de natuurcompensatie.

Nederland en België spraken in 2005 af dat de Westerschelde zou worden verdiept, waardoor meer en grotere schepen de haven van Antwerpen kunnen bereiken. In deze Scheldeverdragen was met natuurorganisaties afgesproken dat de natuur daarvoor zou worden gecompenseerd. In eerste instantie was het plan om in Zeeland 600 hectare landbouwgrond te ontpolderen, maar daarop ontstond veel commotie. Een andere oplossing is nog altijd niet gevonden.

Desondanks willen Nederland en Vlaanderen dit jaar al beginnen met de verdieping, maar volgens Marten Hemminga van Het Zeeuwse Landschap zorgt dat voor onoverkomelijke problemen voor de natuur in de Westerschelde. "Er moet eerst overeenstemming zijn over de te nemen maatregelen, voor de Westerschelde kan worden verdiept. Er was een afspraak dat in 2007 zou worden begonnen met natuurherstel, maar hoe dat moet gebeuren is nu nog een slepende discussie.''

Volgens de organisaties is de Westerschelde nu nog niet bestand tegen een verdieping, maar moet eerst een begin zijn gemaakt met het herstel. Daardoor wordt de rivier robuuster en kan het de klap van de verdieping beter opvangen. Bij schade valt te denken aan morfologische veranderingen in de Westerschelde, waarbij platen hoger en steiler worden. Daarmee ontstaat volgens Hemminga minder ruimte voor planten en dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Eigelijk moet je niet reageren op de milieumaffia. Overal op tegen, alles is verkeerd. Maar alles de ondergang in gaan mag je nooit tolereren. Kennis van zaken hebben ze niet, onzin uit kramen dat is het enigste! Als men die susidie die men aan die organisaties geeft, in trekt, en aan goede oplossingen voor echte problemen uitgeeft, zijn er geen problemen. Je staat per pleks van hoeveel mensen met die milieumaffia omgaan! Daar zit ook het probleem, gewoon (links) laten liggen! Dan moeten ze van zelf weer gewoon gaan werken voor hun kost. Nu moeten wij het voor hun. Wij zijn toch hun slaven!

 • no-profile-image

  Johan

  MBV de EU heeft NL nu wetten die elke handeling terbevordering van het maatschappelijk verkeer, ter land, ter zee en in de lucht wordt getoetst tot aan de RvS. Kan men niet aantonen dat de natuur, wat dat dan ook is geen schade lijd, wordt de aktiviteit gestopt door de rechter. Elke halve zool mag procederen, belanghebbende of niet. Millieuclubs vinden dat ze overal moeten procederen voor hun bestaansrecht en dus is werkend Nederland de dupe. Dit is gekomen door het politiek correcte opportunisme van de NL elite geheel verlost van de strijd om het bestaan, omdat ze werkend NL voor hun veeleisende karretje hebben gespannen komen ze freewheelend aan een rijk bestaan met de millieuclubs als waakhonden over de tweedeling tussen de linkse opvreters en de werkende bevolking die het allemaal mogen ophoesten.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Als ze zonodig willen compenseren laat ze dan maar een stuk of wat ha oerwoud in Brazilie kopen... Veel goedkoper en daar hebben we hier geen last van.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  De haven van Antwerpen moet bereikbaar blijven, punt uit !!!! Al die groenen moeten maar eens een cursus volgen : internationale rechten en plichten,als ze daar voor geen geld hebben kunnen ze dat OOK nog krijgen van Rotterdam

Of registreer je om te kunnen reageren.