Home

Achtergrond 2 reacties

NVV wil onafhankelijk controle-orgaan veevoer

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders stelt een werkgroep veevoer in.

Deze werkgroep moet de mogelijkheden onderzoeken om een onafhankelijk kwaliteitscontrolesysteem voor veevoer op te zetten. Dat meldt voorzitter Wyno Zwanenburg naar aanleiding van de landelijke bestuursvergadering van de NVV. "We krijgen de laatste tijd vrij veel signalen van varkenshouders die te maken hebben met verslechterende technische resultaten. In veel gevallen is het vermoeden dat die verslechteringen te maken hebben met de kwaliteit van het veevoer."

De NVV ziet het liefst dat er weer een onafhankelijk controle-instituut als de ACV (Afnemers Controle Veevoer) en de CLO-controle (controle-instituut van de coöperatieve veevoersector) zou ontstaan. ACV- en CLO-controle zijn begin jaren negentig opgeheven toen de veevoersector overschakelde op het GMP-systeem.

LTO Varkenshouderij-voorzitter Annechien ten Have deelt de analyse van de NVV dat er met name in de vleesvarkenshouderij geen voortgang wordt geboekt in de technische resultaten. "Het is wel de vraag of dat alleen aan de voerkwaliteit ligt. Wij zijn daarom voorstander van breed onderzoek naar de factoren die een rol spelen. Het is maar zeer de vraag of je nu met een nieuw kwaliteitscontrole-instituut zo veel bereikt. Ook toen ACV- en CLO-controle nog bestonden was er ook te weinig vooruitgang in de resultaten van de mesterij."

Ten Have wijst op een onderzoeksproject Op naar de 1.000 gram groei per dag van de Animal Sciences Group. Dat moet de factoren in beeld brengen waardoor de voortgang in de vleesvarkenshouderij stagneert.

Nevedi-voorzitter Henk Flipsen denkt dat er met de kwaliteit van het voer in principe niet veel aan de hand is. "Als een varkenshouder problemen heeft met zijn leverancier is deze de eerste waar dat mee uitgesproken moet worden."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ben

    Ten Have van LTO is zo'n beetje over elk voorstel van de NVV negatief. Binnenkort zullen we op LTO vergaderingen (worden overigens maar weinig gehouden) dit eens aan de kaak gaan stellen. Ze moet opkomen voor ons als varkenshouders en elk idee wat de voerjongens wakker maakt moet omarmd worden. Wij, als LTO leden, zitten gewoon te slapen. Geen wonder dat NVV nog steeds nieuwe leden erbij krijgt.

  • no-profile-image

    boer

    Waarom ben je dan nog steeds lid, Ben ?? Ik denk dat lto ook geen verantwoordelijkheid gaat afleggen naar hun leden inzake verdoofd castreren. Kortom verwacht niets meer van die rundveeclub, Ben ,en sluit je aan bij de enige ONAFHANKELIJKE varkensbelangenvereniging, de NVV. (http://www.nvv.nl/ en klik op formulieren om lid te worden. Welkom alvast)

Of registreer je om te kunnen reageren.