Home

Achtergrond 351 x bekeken 5 reacties

NVV: voerfirma’s moeten prijzen sneller laten dalen

De Nederlandse voerfabrikanten laten hun prijzen veel te langzaam en te laat zakken.

Belgische en Duitse leveranciers doen dit beter. Dat zegt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

"De grondstofprijzen zijn fors gedaald. Mais 2 euro, tarwe 6 euro en soja 4 euro per 100 kilo, vergeleken met februari. Het is een daling van meer dan 10 procent. Wij vinden daarom dat de voerfabrikanten dit zo snel mogelijk moeten doorvertalen in lagere prijzen", zegt Zwanenburg.

"Ik erken dat er een naijleffect is, waar de fabrikanten mee te maken hebben, maar ze waren aan de andere kant in de tijd van scherp stijgende grondstofprijzen ook in staat om heel snel die hogere prijzen door te berekenen. Bovendien hebben al die bedrijven allemaal zeer goede jaarresultaten gemeld over vorig jaar."

Zwanenburg hoort dat Belgische en Duitse voerleveranciers hun prijzen sneller aanpassen. Volgens directeur Ivan de Jaegher van de Belgische organisatie van mengvoerfabrikanten (Bemefa) zijn de prijzen van slachtkuikenvoer in België sinds begin augustus niet veranderd, die van vleesvarkensvoer zijn 50 tot 70 cent gedaald per 100 kilo en rundveevoer is zelfs iets gestegen.

Woensdag meldden enkele grote Nederlandse voerfabrikanten dat zij hun prijzen verlagen. ForFarmers meldde een verlaging van 80 cent voor varkensvoer en 40 cent voor pluimveevoer, Agrifirm een verlaging van 15 cent voor pluimveevoer en varkensvoer 20 tot 30 cent. Rijnvallei zegt dat sinds begin juni de prijzen al met 40 tot 50 cent per 100 kilo zijn gedaald.

"Als buitenlandse voerfabrikanten de prijzen sneller laten zakken dan de Nederlandse dan geeft dat precies de kracht aan van de Nederlandse sector", zegt directeur Henk Flipsen van brancheorganisatie Nevedi. Nederlandse bedrijven hebben volgens hem over het algemeen voorzichtiger inkoopposities ingenomen. Daardoor waren ze in staat de prijzen juist langzamer en minder te laten stijgen, maar gaan ze nu ook minder snel omlaag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wil de leverancier niet snel genoeg zakken met de prijs ,zoek dan een ander

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Voerprijs zegt helemaal niets je moet altijd naar de prijs en kwaliteit verhouding kijken en let goed op de samenstelling van het voer

 • no-profile-image

  Dirk

  Laten wij dan hier vermelden wat het ons kost, kunnen we allemaal de goedkoopste uitkiezen.

 • no-profile-image

  boer

  Goedkoop voer zegt me helemaal niets, van zand kan een varkens niet groeien

 • no-profile-image

  Jan

  Er is een overcapaciteit in mengvoerland, als je leverancier niet zakt, stap je toch over !!
  Het probleem is dat veel veehouders niet kunnen of durven veranderen. Een voerschuld is in deze situatie wel prettig voor de leverancier. Wordt je twee keer bij de bok gedaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.