Home

Achtergrond 160 x bekeken

Moskou tart Westen met erkenning regio's Georgië

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vandaag het Westen tegen zich in het harnas gejaagd door te verklaren dat Moskou de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië erkent. De Europese Unie wees er direct op dat de erkenning geen juridische gevolgen heeft.

Zuid-Ossetië en Abchazië hadden Rusland gevraagd hun onafhankelijkheid te bevestigen. Het Russische parlement stemde daarmee in, waardoor het laatste woord bij Medvedev terechtkwam.

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat het besluit van Medvedev geen juridische gevolgen heeft. Eerder gaven de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen politieke steun aan Georgië, waar het Russische leger eerder deze maand tijdelijk binnenviel. Maandag komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen om te praten over de zaak.

De Georgische regering reageerde verontwaardigd op de erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië door Medvedev. ,,Het is een openlijke annexatie van deze gebieden die deel zijn van Georgië'', aldus onderminister Giga Bokeria van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Frankrijk en Groot-Brittannië en andere Westerse landen verwierpen de verklaring van Medvedev. ,,We vinden dit een betreurenswaardig besluit'', aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een zegsman van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken herbevestigde de steun van Londen aan de ,,soevereiniteit en de territoriale integriteit'' van Georgië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.