Home

Achtergrond

Monsanto verkoopt hormoon BST

Monsanto heeft het omstreden melkgiftstimulerende hormoon BST verkocht aan het farmaceutische bedrijf Eli Lilly and Company.

De dierlijke divisie van Lilli, Elanco, had al de verkooprechten buiten de VS. Lilly betaalt ruim 200 miljoen euro rechtstreeks, plus een niet nader genoemd bedrag. Elanco neemt ook de Amerikaanse Posilac-verkopers en de productiefabriek in Augusta over. De transactie moet in het vierde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Elanco is met een omzet van 675 miljoen euro in 2007 wereldwijd het op zes na grootste bedrijf dat zich richt op diergezondheid.

Monsanto maakt pas onlangs bekend BST, ook bekend onder de merknaam Posilac, te willen verkopen. Het bedrijf zegt zich volledig te willen richten op het produceren van (transgene) zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

Monsanto beweert dat de verkoop niet te maken heeft met de groeiende weerstand. De Europese Unie weert het gebruik van het hormoon al jaren, maar ook in de VS is steeds meer kritiek op het sinds 1994 toegelaten middel. Zo nemen supermarktketen Kroger, zuivelproducent Dean Foods en koffieketen Starbucks geen melk meer af die afkomstig van koeien die BST toegediend hebben gekregen en/of prijzen hun producten aan als 'BST-vrij'.

Elanco zegt overtuigd te zijn van de mogelijkheden van het product en wijst erop dat 20 overheden het middel hebben toegelaten. Volgens Monsanto zijn sinds de introductie meer dan een half miljard doses verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.