Home

Achtergrond 176 x bekeken

Mobiel lab wereldwijd inzetbaar bij rampen

Nederland heeft het initiatief genomen tot een mobiel laboratorium dat vanaf volgende maand snel wereldwijd ingezet kan worden bij natuur- of milieurampen.

Daarbij krijgen deskundigen de beschikking over twee speciaal uitgeruste terreinwagens, die vandaag in gebruik werden genomen in aanwezigheid van minister Jacqueline Cramer (Milieu).

Na een ramp is het van belang om zo snel mogelijk inzicht te krijgen in de gevolgen voor milieu en volksgezondheid en de mobiele meeteenheid moet daaraan bijdragen. In ontwikkelingslanden ontbreken vaak de kennis en vaardigeheden om doeltreffend op een ramp te reageren.

Op verzoek van de Verenigde Naties, andere internationale instellingen of landen zelf kan het mobiele laboratorium worden inegzet, aldus het ministerie van Vrom.

De twee terreinwagens zijn beschikbaar gesteld door het ministerie van Defensie. Eén ervan is ingericht als mobiele meeteenheid, de andere bevat materialen voor ondersteuning, zoals communicatie- en navigatieapparatuur. De verwachting is dat de VN gemiddeld twee keer per jaar een beroep zullen doen op de mobiele meetfaciliteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.