Home

Achtergrond

Mindere resultaten en onzekerheid Rusland treft vlees

Het was een slechte beursweek voor Amerikaanse vleesconcerns. De aandelen Tyson Foods en Smithfield Foods verloren respectievelijk 5,92 en 6,88 procent.

Tyson reageerde deels op de slechte kwartaalresultaten die Smithfield presenteerde. Het bedrijf uit Virginia schreef 13,6 miljoen euro af door gestegen grondstofprijzen, en maakte daardoor een fors verlies. Nieuws uit Rusland verergerde de misère. Landbouwminister Gordejev verklaarde de importquota’s te willen verlagen. Geschat wordt dat Rusland 8 tot 9 procent van de Amerikaanse varkensexport voor haar rekening neemt. Voor kippenvlees is dit mogelijk meer dan 30 procent. Pilgrim’s Pride, dat vooral kippenvlees produceert, verloor dan ook 15 procent.

Een nog altijd hoog niveau van grondstofprijzen pakt nadelig uit voor algemene voedingsconcerns als Kraft en Unilever. Ze slagen er wisselend in de gestegen kosten door te berekenen. Boeren hebben echter meer te besteden, waardoor producenten van gewasbeschermingsmiddelen, zaaigoed, mechanisatie en kunstmest profiteren. De koersen van Syngenta en Bayer stegen op weekbasis respectievelijk 2,5 en 2,6 procent.

Mechanisatieconcern John Deere verklaarde de vraag met name in Zuid-Amerika snel te zien toenemen, en sleepte de koers van Case New Holland mee. De koers steeg respectievelijk 5,1 en 2,9 procent. Het bedrijf maakte bekend 66 miljoen euro extra te investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit in Iowa. Dit betekent een verdubbeling van de eerder aangekondigde uitbreiding. Tevens wordt in Brazilië 54 miljoen euro in uitbreiding gestoken. Het betreft de productie van grotere trekkers.

Het Franse Bongrain, producent van kazen en zuivelspecialiteiten, noteerde maandag een 8,5 hogere omzet wat het aandeel uiteindelijk 7,5 procent opleverde. Sinds eind juni was de koers vrijwel voortdurend gedaald door mindere kaasverkopen in met name Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.