Home

Achtergrond

Minder groente verwerkt tot conserven

Fabrikanten in de verwerkende industrie hebben vorig jaar in totaal 639.000 ton verse groente en fruit verwerkt.

Vergeleken met het voorgaande jaar is dat 1 procent minder. Dat blijkt uit rapport industriële verwerking van verse groenten en fruit in 2007, van het Productschap Tuinbouw (PT) . De verwerking van diverse verse groente tot conserven nam af, terwijl er wel meer champignons door de industrie zijn verwerkt.

De champignon blijft veruit het belangrijkste product in Nederland voor de verwerkende industrie. Na een scherpe daling in de jaren 2005 en 2006 zijn in 2007 zowel meer champignons geconserveerd als diepgevroren. Na champignons en peen zijn spinazie en sperziebonen de meest belangrijkste verwerkte groente in Nederland. Van spinazie werd vorig jaar ongeveer 1 procent minder verwerkt, terwijl dit bij sperziebonen opliep tot een daling van 5 procent. Door een kleinere verwerking in de tafelzuursector viel de verwerking van augurken en zilveruien een stuk terug ten opzichte van 2006.

Met uitzondering van champignons heeft de conservenindustrie in 2007 ruim 119.000 ton verse groente verwerkt. Dat is 5 procent lager dan in 2006. De verwerking van sperzieboon tot conserve was vorig jaar 9 procent kleiner dan een jaar eerder. Zo is in 2007 zo’n 37.000 ton ingezet tegen 40.500 ton in het voorgaande jaar.

Verder valt op dat het aantal bedrijven met verwerking van verse groente en fruit in Nederland de afgelopen jaren is gedaald. In 2002 waren 48 bedrijven in staat 715.000 ton groente en fruit te verwerken, terwijl het in 2007 om 36 bedrijven ging met een verwerking van 639.000 ton.

Binnen de verwerkende industrie zijn de laatste jaren enkele bedrijven gestopt met de verwerking en bedrijven werden overgenomen. Drie bedrijven met elk een verwerking van 50.000 ton zijn goed voor maar liefst 38 procent van de totale Nederlandse groente- en fruitverwerking.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.